Volledig scherm
De jagersbende maakte duizenden beschermde dieren buit, waaronder deze jaguar in 2016. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Braziliaanse tandarts schiet met bende illegale plezierjagers duizend jaguars af

De Braziliaanse autoriteiten hebben een bende illegale jagers in hun nekvel gegrepen. De conversaties van de zeven schietgrage stropers werden in de maanden voor hun arrestatie door de politie afgeluisterd. Een van de mannen stak er daarbij met kop en schouders bovenuit. Tandarts Temistocles Barbosa Freire pochte meer dan duizend jaguars te hebben afgeknald.

In de drie maanden dat de jagersbende in de gaten werd gehouden, door hun telefoons te hacken en foto's en video's te downloaden, ontdekte de federale politie dat ze verantwoordelijk waren voor de dood van duizenden dieren in de noordwestelijke regio Acre. Vaak ging het daarbij om beschermde soorten, waaronder jaguars, capibara's, halsbandpekari's en roodspiesherten, melden diverse Braziliaanse nieuwssites.

Van het langst meedraaiende lid van de bende, een tandarts luisterend naar de naam Temistocles Barbosa Freire, wordt aangenomen dat hij sinds 1987 zeker duizend jaguars heeft geschoten. De bende zou daarbij het geluid van een typisch Braziliaanse trommel (de cuica) hebben gebruikt om de dieren te lokken. De jacht op de grootste en sterkste katachtige van Zuid-Amerika is echter ten strengste verboden.

Ook in de omringende landen, waaronder Argentinië, Colombia, Honduras, Frans-Guyana, Nicaragua, Panama, Paraguay, Venezuela en Suriname is het dier beschermd. Het zevental wordt nu aangeklaagd voor de illegale jachtpartijen en het zonder vergunning gebruiken van vuurwapens. Afhankelijk van hun aandeel in de jacht wacht de opgepakte mannen een celstraf of boete.

Volledig scherm
De jaguar is in Zuid-Amerika grotendeels beschermd, maar daar hadden de jagers geen boodschap aan. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Verslaafd aan de jacht

,,Ik ben verslaafd’’, valt te horen in een van de opnames die de Braziliaanse politie van Freire maakte. De tandarts steekt zijn liefde voor de jacht niet onder stoelen of banken. ,,Dit is mijn verzetje’’, klinkt het. ,,Ik drink niet, maar doe dit voor de lol.’’ Freire laat weten er flink wat geld aan te besteden en soms dagen achtereen op jacht te gaan. ,,Ik heb 250 tot 300 realen aan diesel uitgegeven, maar morgen ga ik weer omdat ik verslaafd ben.’’

Onder de aangehouden kattenmeppers zijn, naast Freire, ook een aantal andere hooggeplaatste figuren, zoals een arts, een gerechtelijk medewerker en een gevangenbewaarder. Maar ook een elektricien en een boer mochten hun moordlust in het clubje botvieren. Freires aandeel in de lijst met slachtoffers zet de beruchte ‘prestaties’ van een van zijn vakgenoten volledig in de schaduw. 

Leeuw Cecil afgeschoten

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer schoot in 2015 de bekendste leeuw van Zimbabwe, Cecil, voor de lol dood. Palmer betaalde naar verluidt zo'n 50.000 euro om op Cecil, die in het nationale park Hwange leefde en door de universiteit van Oxford werd bestudeerd, te mogen jagen. De leeuw werd met voedsel gelokt, met een kruisboog verwond en na een klopjacht van veertig uur afgemaakt.

De actie van Palmer mocht rekenen op internationale hoon en afkeer. De tandarts zelf was zich van geen kwaad bewust, maar betuigde achteraf spijt. ,,Voor zover ik wist, was alles aan deze jacht legaal’’, zei de 55-jarige Palmer. Hij dook na diverse dreigementen en vernielingen aan zijn huis en praktijk uiteindelijk onder. Zimbabwe vroeg zelf om zijn uitlevering, maar zover is het nooit gekomen.

Volledig scherm
Tandarts Freire, hier met een van zijn jachttrofeeën, zegt verslaafd te zijn. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek door mogelijke schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek door mogelijke schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Onduidelijk is vooralsnog of er daadwerkelijk is geschoten.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.