Volledig scherm
De jagersbende maakte duizenden beschermde dieren buit, waaronder deze jaguar in 2016. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Braziliaanse tandarts schiet met bende illegale plezierjagers duizend jaguars af

De Braziliaanse autoriteiten hebben een bende illegale jagers in hun nekvel gegrepen. De conversaties van de zeven schietgrage stropers werden in de maanden voor hun arrestatie door de politie afgeluisterd. Een van de mannen stak er daarbij met kop en schouders bovenuit. Tandarts Temistocles Barbosa Freire pochte meer dan duizend jaguars te hebben afgeknald.

In de drie maanden dat de jagersbende in de gaten werd gehouden, door hun telefoons te hacken en foto's en video's te downloaden, ontdekte de federale politie dat ze verantwoordelijk waren voor de dood van duizenden dieren in de noordwestelijke regio Acre. Vaak ging het daarbij om beschermde soorten, waaronder jaguars, capibara's, halsbandpekari's en roodspiesherten, melden diverse Braziliaanse nieuwssites.

Van het langst meedraaiende lid van de bende, een tandarts luisterend naar de naam Temistocles Barbosa Freire, wordt aangenomen dat hij sinds 1987 zeker duizend jaguars heeft geschoten. De bende zou daarbij het geluid van een typisch Braziliaanse trommel (de cuica) hebben gebruikt om de dieren te lokken. De jacht op de grootste en sterkste katachtige van Zuid-Amerika is echter ten strengste verboden.

Ook in de omringende landen, waaronder Argentinië, Colombia, Honduras, Frans-Guyana, Nicaragua, Panama, Paraguay, Venezuela en Suriname is het dier beschermd. Het zevental wordt nu aangeklaagd voor de illegale jachtpartijen en het zonder vergunning gebruiken van vuurwapens. Afhankelijk van hun aandeel in de jacht wacht de opgepakte mannen een celstraf of boete.

Volledig scherm
De jaguar is in Zuid-Amerika grotendeels beschermd, maar daar hadden de jagers geen boodschap aan. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië

Verslaafd aan de jacht

,,Ik ben verslaafd’’, valt te horen in een van de opnames die de Braziliaanse politie van Freire maakte. De tandarts steekt zijn liefde voor de jacht niet onder stoelen of banken. ,,Dit is mijn verzetje’’, klinkt het. ,,Ik drink niet, maar doe dit voor de lol.’’ Freire laat weten er flink wat geld aan te besteden en soms dagen achtereen op jacht te gaan. ,,Ik heb 250 tot 300 realen aan diesel uitgegeven, maar morgen ga ik weer omdat ik verslaafd ben.’’

Onder de aangehouden kattenmeppers zijn, naast Freire, ook een aantal andere hooggeplaatste figuren, zoals een arts, een gerechtelijk medewerker en een gevangenbewaarder. Maar ook een elektricien en een boer mochten hun moordlust in het clubje botvieren. Freires aandeel in de lijst met slachtoffers zet de beruchte ‘prestaties’ van een van zijn vakgenoten volledig in de schaduw. 

Leeuw Cecil afgeschoten

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer schoot in 2015 de bekendste leeuw van Zimbabwe, Cecil, voor de lol dood. Palmer betaalde naar verluidt zo'n 50.000 euro om op Cecil, die in het nationale park Hwange leefde en door de universiteit van Oxford werd bestudeerd, te mogen jagen. De leeuw werd met voedsel gelokt, met een kruisboog verwond en na een klopjacht van veertig uur afgemaakt.

De actie van Palmer mocht rekenen op internationale hoon en afkeer. De tandarts zelf was zich van geen kwaad bewust, maar betuigde achteraf spijt. ,,Voor zover ik wist, was alles aan deze jacht legaal’’, zei de 55-jarige Palmer. Hij dook na diverse dreigementen en vernielingen aan zijn huis en praktijk uiteindelijk onder. Zimbabwe vroeg zelf om zijn uitlevering, maar zover is het nooit gekomen.

Volledig scherm
Tandarts Freire, hier met een van zijn jachttrofeeën, zegt verslaafd te zijn. © Privéfoto/Federale Politie Brazilië
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”