Volledig scherm
Een door de Braziliaanse politie vrijgegeven foto. © AP

Braziliaanse vissers redden boot met Afrikaanse vluchtelingen na monsterreis

In Brazilië zijn vandaag 25 Afrikaanse vluchtelingen aan land gebracht. Ze werden van zee gered door vissers, melden de autoriteiten van de Braziliaanse regio Maranhao. Het is uitzonderlijk dat migrantenboten de lange oversteek van West-Afrika naar Zuid-Amerika maken.

De vluchtelingen waren uitgedroogd en hadden dringend eten en medische hulp nodig. Hun boot was volgens G1, een Braziliaanse website, al weken onderweg. De vluchtelingen kwamen uit Senegal, Nigeria, Guinea, Sierra Leone en de Kaapverdische Eilanden. Er waren ook twee Brazilianen aan boord. De Braziliaanse politie onderzoekt of er misdaden zijn begaan tegen de vluchtelingen. 

De gebruikelijke vluchtroute vanuit Afrika, ook vanuit het westen van het continent, loopt naar Europa, met boten die de relatief korte afstand tussen Noord-Afrika en Zuid-Europa afleggen. De afstand naar Zuid-Amerika is een veelvoud daarvan: hemelsbreed ongeveer drieduizend kilometer, met alle risico's van dien.

Toename

De Zuid-Amerikaanse landen zien de laatste jaren wel een toename van het aantal vluchtelingen uit Afrika, al zijn de aantallen niet vergelijkbaar met die in Europa. Het gaat om enkele duizenden. Tot nu toe kwamen die vooral als verstekelingen met vrachtschepen mee.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
De vluchtelingen komen aan in Brazilië. © AP