Volledig scherm
© Stockfoto

BRCA-genmutatie 'heeft geen effect op overlevingskans bij borstkanker'

Jonge vrouwen met een BRCA-genmutatie die behandeld worden voor borstkanker hebben dezelfde overlevingskansen als patiënten zonder die mutatie. Dat blijkt uit een Britse studie onder 2.733 jonge vrouwen met borstkanker. 

BRCA 1 en BRCA 2 zijn mutaties in het dna waardoor vrouwen een vergrote kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Door de mutaties repareert het dna zichzelf niet meer, waardoor de kans op borstkanker groot is. Het onderzoek, dat gepubliceerd is in The Lancet Oncology, volgde de vrouwen onder de veertig gedurende tien jaar.

In die tien jaar stierven 651 van de 2.733 gevolgde vrouwen aan borstkanker. Dat waren procentueel evenveel vrouwen met het gen als zonder. Lichaamsomvang en etniciteit hadden geen effect op de overlevingskansen. 

In het onderzoek werd ook duidelijk dat de overlevingskansen van vrouwen met een dubbele borstamputatie na een tijdsbestek van tien jaar niet beter zijn. Volgens een expert is het goed als vrouwen de tijd nemen om te bedenken of het afzetten van de borsten, naast chemotherapie, wel de juiste keuze is. 

Radicale operatie

,,Jonge vrouwen die gediagnosticeerd worden met een vroege vorm van borstkanker en die draagster zijn van het gemuteerde gen krijgen al snel een dubbele mastectomie aangeboden'', zegt Diana Eccles, professor aan Universiteit van Southampton. ,,Maar uit onze bevindingen blijkt dat zo'n radicale operatie naast andere therapie niet direct hoeft worden gedaan.''  

De genmutatie kreeg veel bekendheid nadat actrice Angelina Jolie in 2013 naar buiten bracht dat ze drager is van het gen en haar borsten en haar eierstokken had laten verwijderen. Volgens Jolie had ze 87 procent kans om borstkanker te ontwikkelen.