Volledig scherm
Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer. © anp

Brede steun voor militaire missie in Irak

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben donderdagavond officieel hun steun uitgesproken voor de Nederlandse militaire missie in Irak. Zes F-16-gevechtsvliegtuigen gaan in dat land doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bombarderen en militairen gaan hun Iraakse en Koerdische collega's trainen.

Quote

Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie. Ze hebben samen 17 van de 150 Kamerzetels. Daarmee is er een zeer brede steun voor een missie waarbij veel geweld zal worden gebruikt en dat is 'misschien wel historisch', constateerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken eerder op de dag.

'Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden', stelde fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD. Maar volgens SP-leider Emile Roemer dreigt Nederland in een 'wespennest' te raken met de missie. Wel is hij voor luchtsteun op plaatsen waar genocide dreigt. Alexander Pechtold (D66) wil dat het kabinet het initiatief neemt voor een internationale humanitaire top voor een betere opvang van vluchtelingen in de regio en een betere opvang in Europa.

Aan de operatie doen 380 Nederlanders mee (250 bij de F-16's en 130 bij de trainingsteams). De gevechtsvliegtuigen gaan opereren vanuit Jordanië, waar al drie F-16's zijn. De F-16's worden op z'n vroegst in de loop van volgende week actief boven Irak, aldus premier Rutte.

Het CDA, de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat Nederlandse F-16's ook in Syrië doelen van IS zouden moeten bestoken. Maar het kabinet wil dat niet, omdat daarvoor geen internationale juridische basis bestaat.

Alle fractieleiders wensten de militairen en hun familie succes en veel sterkte en een behouden thuiskomst voor de mannen en vrouwen die worden uitgezonden.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.