Volledig scherm
Oussama Atar. © AD

‘Brein achter aanslagen Parijs en Brussel omgekomen bij luchtaanval in Syrië’

Het grote brein achter de terreuraanslagen in Parijs en in Brussel, de 33-jarige Belgisch-Marokkaanse IS-terrorist Oussama Atar, is gedood bij een luchtaanval in Syrië. Dat heeft een bron uit de Franse geheime dienst bevestigd tegen de nieuwssite Mediapart. 

Met de dood van Oussama Atar zijn alle zeven kopstukken van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 doden vielen, uitgeschakeld. Atar was de laatste nog levende terrorist op de lijst van de Franse geheime dienst. Een gerichte luchtaanval van de internationale coalitie in Syrië werd hem, naar nu pas bekend wordt, op 17 november 2017 al fataal.

Volgens Mediapart werkte de Franse geheime dienst DSGE nauw samen met de Amerikaanse NSA om de IS-kopstukken op te sporen en uit te schakelen. Ook de Chinezen en Russen namen deel aan de operatie. De eliminaties gebeurden meestal met Amerikaanse drones of met andere luchtaanvallen. De Fransen gaven de Amerikanen de gewenste coördinaten door om te kunnen toeslaan.

Radicaliseerde

Atar werd ervan verdacht de beruchte Abu Ahmad te zijn, de man die de aanslagen van Parijs en ook die van 22 maart 2016 in Brussel, waarbij 32 mensen om het leven kwamen, beraamde. De terrorist van Marokkaanse afkomst werd geboren in Brussel. Hij was eerder al doodverklaard, maar voor het eerst bevestigt een bron van de Franse geheime dienst DGSE: ‘Omgebracht samen met zes andere hooggeplaatste IS’ers achter de aanslagen in Parijs en Brussel’.

In 2005 was Oussama Atar opgepakt in Irak. Onder druk van Belgische politici en mensenrechtenorganisaties kon hij in 2012 terugkeren naar België. Hij werd vrijgelaten, tegen de afspraken met Irak in. Hij radicaliseerde verder en sleurde ook twee zelfmoordterroristen, zijn neven Ibrahim en Khalid El Bakraoui, mee. Zij bliezen zich op in de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek.