Volledig scherm
© epa

'Breivik had nog grote hoeveelheden munitie'

Anders Behring Breivik had bij zijn arrestatie tijdens het bloedbad op het Noorse eiland Utoya vrijdag nog grote hoeveelheden munitie bij zich. Dit heeft de politie in Oslo vandaag laten weten. Met haar 'snelle en competente interventie' heeft de politie volgens een woordvoerder een nog ergere afloop van de tragedie voorkomen.

Mensen in Oslo troosten elkaar na de herdenkingsdienst.
Volledig scherm
Mensen in Oslo troosten elkaar na de herdenkingsdienst. © epa

Volgens de laatste gegevens verstreek er een uur tussen de eerste oproep aan de politie en de arrestatie van de schutter om 18.27 uur. Eerder werd gezegd dat Breivik anderhalf uur de tijd had om om zich heen te schieten. Hierdoor werd er veel kritiek geuit. Het korps Nordre Buskerud, waar Utoya onder valt, zou te traag hebben gereageerd.

Politiecommissaris Sissel Hammer van het district Nordre Buskerud, wees eerder al alle kritiek van de hand.

Agent aanwezig:
De Noorse politie heeft ook laten weten dat er wel een agent aanwezig was op het eiland Utoya waar het jeugdkamp werd gehouden. Eerder was onduidelijk waar de agent was, nu is bekendgemaakt dat de agent is doodgeschoten door de vermoedelijke dader.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.