Volledig scherm
De handtekening van Breivik onder zijn brief aan een Franse journalist. © afp

Breivik wil fascistische partij oprichten vanuit gevangenis

Om herhaling van zijn 'barbaarse daden' te voorkomen, wil de Noorse massamoordenaar Anders Breivik een politieke 'fascistische' partij oprichten. Dat schrijft hij in een brief van 17 kantjes aan het Franse persbureau Agence France Presse (AFP). De extremist schoot in 2011 in koelen bloede 77 mensen dood in naam van zijn strijd tegen multiculturalisme in Noorwegen.

Volledig scherm
Anders Breivik tijdens zijn proces in 2012. © epa

In zijn schrijven stelt de extremist het Noorse ministerie van Justititie een 'ultimatum'. Hij sommeert haar binnen 30 dagen de beperkende maatregelen op te heffen van het regime waaronder hij gevangen zit. Anders richt hij de 'Fascistische Partij Noorwegen' (NFP) en de 'Noordse Liga' (NL) op, zo schrijft hij.

Breivik zegt bewust te hebben gekozen voor de benaming 'fascistisch' omdat hij anders het stempel van 'nazi' opgeplakt krijgt. 'Omdat we sowieso gedemoniseerd zullen worden is het tactisch verantwoord om deze ideologie te onderschrijven,' aldus de extremist.
 
'Bekeerd'
Breivik schoot op 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen dood in naam van wat hij zijn strijd tegen het multiculturalisme en de invasie van moslims noemde. In zijn brief zegt hij te zijn 'bekeerd' tot de democratische zaak, geïnspireerd door het electorale succes van de neonazistische partij Gouden Dageraad in Griekenland, in augustus 2012. 

Met de oprichting van zijn eigen politieke partij wil de extremist naar eigen zeggen zijn ideologie verdedigen zonder opnieuw te kiezen voor geweld. 'Als voormalig militant huilt mijn hart voor de barbarij die ik heb aangericht. Het belangrijkste in mijn leven is nu om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt. Daarom wil ik de NFP en de NL oprichten,' schrijft Breivik vanuit de gevangenis waar de maximale straf van 21 jaar uitzit voor het door hem aangerichte bloedbad.  

Breivik ondertekent zijn brief met de tekst 'Anders Behring Breivik, partijsecretaris en kandidaat gedeputeerde voor de NFP en NL.

Eerdere brieven
Het is niet de eerste keer dat hij via brieven communiceert met de buitenwereld. In februari stuurde de Noorse extremist AFP een brief waarin hij dreigde in hongerstaking te gaan als zijn lijstje met 12 eisen niet zou worden ingewilligd. Daaronder het verkrijgen van een Playstation 3 in plaats van de oude Playstation 2.

In dezelfde periode diende Breivik een klacht in wegens 'ernstige mishandeling' zoals hij zijn verblijf in vrijwel volledige isolatie in de gevangenis noemde. De klacht werd geseponeerd.

Studie
In september vorig jaar kreeg de massamoordenaar toestemming om politieke wetenschappen te studeren. Net als andere gedetineerden heeft hij het recht om te studeren of te werken. Breivik mag echter niet met anderen de lesstof tot zich nemen en kreeg daarom een eigen ruimte. Evenmin mag hij de gevangenis verlaten om colleges bij te wonen of stage te lopen.

Volledig scherm
© afp