Volledig scherm
© AFP

Brexit-minister: Verkiezingsuitslag was 'nachtmerrie' voor conservatieven

David Davis, de ‘brexit-minister’ in het kabinet van de Britse premier Theresa May, noemde de verkiezingsuitslag van de afgelopen week ‘een nachtmerrie’. Verder merkt hij op dat een aantal punten in het manifest voor de brexit van de Britse conservatieven aangepast zullen worden. 

In interviews ging Davis verder niet in op de ‘elementen’ die dan kunnen sneuvelen. Aanpassingen zijn volgens hem met het oog op de verkiezingsuitslag onontkoombaar. Controversiële plannen voor bezuinigingen die vooral gepensioneerden treffen, lijken een mogelijke kandidaat voor het ‘terugsnoeien’..

Brexit-onderhandelingen

De onderhandelingen over de brexit gaan volgens Davis volgende week van start. Eerder werd volgende week maandag al genoemd, maar dat wordt volgens hem waarschijnlijk iets later. Die maandag is namelijk de jaarlijkse Queen's speech bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar. 

Bij deze Engelse troonrede horen meer formaliteiten en Davis moet die dag zelf bij een debat aanwezig zijn. Hij denkt dan ook niet dat de onderhandelingen die dag al kunnen beginnen. Het lijkt er op dat de Britten en de EU bij de onderhandelingen eerst zullen gaan praten over geld en hoeveel het koninkrijk aan de EU zou moeten betalen.

Tijdsverspilling

De conservatieve minister noemde de verhalen binnen zijn partij over het opstappen van premier May een ,,enorme verspilling van de tijd van mensen”. Hij vindt dit soort gesprekken onder zijn partijleden ‘zelfgenoegzaam’.

Davis verdedigde premier May in het interview, maar wilde wel kwijt dat het verkiezingsresultaat ‘een nachtmerrie’ was. Het leiden van een land is echter anders dan het leiden van een campagne, zo merkte hij op. ,,Het leiden van een land is moeilijker, en daar is ze enorm goed in”.

De Brexit-minister roemt de omgang van de Britse premier met de ‘beruchte’ briefing vanuit Brussel, aan het begin van de campagne. In een uitgelekt rapport van een gesprek tussen May en Jean-Claude Juncker viel toen te lezen dat men binnen de EU vond dat ze ‘in een ander sterrenstelsel’ leefde. Hij vindt haar daarnaast een heel effectieve premier.

,,Ze is een beslisser, ze neemt haar tijd, zoekt adviezen. Maar: als het aankomt op het uiteindelijk nemen van een beslissing, dan neemt ze die beslissing.” De Britse overheid houdt bij de brexit volgens Davis rekening met alle scenario’s, omdat een overheid dat nu eenmaal hoort te doen.