Volledig scherm
PREMIUM
Boris Johnson neemt ontslag als buitenlandminister. © AFP

Brexitakkoord Britse regering bleek slechts wassen neus

De positie van de Britse premier Theresa May (61) is er niet sterker op geworden, nadat gisteren twee van haar ministers opstapten. Brexitminister David Davis en minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) stapten kort na elkaar op. Ondertussen tikt de brexitklok door.

Volledig scherm
Theresa May. © EPA

Vrijdagavond laat leek het er voor het eerst in twee jaar op dat Theresa May haar regering op één lijn had over de brexitstrategie. Na een twaalf uur durende vergadering kwam ze naar buiten met de mededeling dat er een akkoord was. Geen van haar ministers verzette zich, niemand stapte op. 48 uur later blijkt het een wassen neus: na een weekeindje nadenken besloten zowel brexitminister David Davis als minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) hun ontslag in te dienen.

In zijn ontslagbrief schrijft Davis dat hij niet meer in de brexitkoers van premier May gelooft, en dat hij denkt dat het de onderhandelingspositie van de Britten verzwakt. Het akkoord van vrijdag had veel weg van een aanzet tot een zachte brexit en kwam totaal niet overeen met de brexitvisie van zowel Johnson als Davis.