Brief die oud-koning Juan Carlos naar zijn zoon stuurde slaat in Spanje in als een bom
videoJuan Carlos zat pas enkele jaren op de Spaanse troon toen hij in 1981 de jonge democratie redde met een historische toespraak waarmee hij een einde maakte aan een coup van militairen. Bijna 40 jaar later heeft de nu verguisde oud-koning het land verlaten, achtervolgd door justitie vanwege mogelijke corruptie en witwassen van geld.
De brief die oud-koning Juan Carlos vandaag naar zijn zoon en troonopvolger Felipe VI stuurde en vrijwel onmiddellijk door het koningshuis openbaar werd gemaakt, sloeg in Spanje in als een bom. Ondanks de vele schandalen die de 82-jarige Juan Carlos vooral in de laatste jaren van zijn koningschap veroorzaakte, is het een uitzonderlijke beslissing dat de vroegere monarch het land waarvan hij bijna 40 jaar aan het hoofd stond verlaat. Of moet verlaten.
Eerder al waren berichten naar buiten gekomen dat de huidige koning zijn vader niet alleen had gevraagd te vertrekken uit het koninklijk paleis, de Zarzuela, nadat hij hem al eerder ceremonieel op een zijspoor had gezet. Een dubbel juridisch onderzoek, zowel in Spanje zelf als in Zwitserland, naar dubieuze financiële transacties en mogelijke corruptie van Juan Carlos, was voor Felipe VI de absolute druppel: zijn vader moest volledig uit zicht verdwijnen.
Nalatenschap
De beslissing moest de oud-koning echter zelf nemen, en die legde hij gisteren in zijn brief uit. ,,Met dezelfde toewijding waarmee ik tijdens mijn koningschap Spanje diende en vanwege de openbare repercussie die enkele gebeurtenissen uit het verleden uit mijn privéleven nu veroorzaken, wil ik je mijn absolute bereidheid tonen om de uitoefening van je functies te vergemakkelijken, vanuit de rust en de kalmte die jouw hoge verantwoordelijkheid vereist. Mijn nalatenschap en mijn eigen waardigheid als persoon eisen dat van me”, schrijft Juan Carlos.
Er kwam direct al forse kritiek op die brief, omdat Juan Carlos geen enkel berouw toont en omdat die ‘privé-gebeurtenissen’ waarover hij het heeft zich wel afspeelden tijdens zijn koningschap. In 2011, drie jaar voordat hij de troon overdroeg aan zijn zoon, zou hij van het Saoedi-Arabische koningshuis een ‘gift’ van 65 miljoen euro hebben ontvangen. Dat zou zijn commissie zijn geweest voor zijn bemiddeling bij het megacontract van de aanleg, door een consortium van twaalf Spaanse bedrijven, van de hogesnelheidslijn van de trein naar de Saoedische bedevaartplaats Mekka, een contract ter waarde van 6,7 miljard euro.
Vele minnaressen
De innige band met de dierbaarste van zijn vele minnaressen is fataal gebleken voor de oud-koning. Corinna Larsen, een 56-jarige Duitse, verklaarde in juni voor een Zwitserse onderzoeksrechter dat Juan Carlos die 65 miljoen vervolgens op haar rekening had gestort. Hij zou zich schuldig hebben gevoeld omdat de Spaanse geheime dienst Corinna jaren eerder, toen hun relatie aan het licht was gekomen, had achtervolgd en in haar woning in Monaco zelfs enkele dagen zou hebben vastgehouden. In de Engelse tabloid The Daily Mail onthulde Larsen afgelopen voorjaar dat ze al acht jaar lang wordt belaagd door de Spaanse geheime dienst in pogingen om haar naam te besmeuren en haar het zwijgen op te leggen over alles wat ze weet over Juan Carlos.
Justitie in Spanje kan de oud-koning niet vervolgen voor wat hij tijdens het koningschap heeft gedaan, maar dat geldt niet voor de Zwitserse rechters die de mogelijke corruptie op het spoor kwamen. Koning Felipe liet gisteren weten dat hij de beslissing van zijn vader met dankbaarheid en respect accepteert. Hij had niets dan goede woorden over diens koningschap van 40 jaar, maar benadrukte wel de ‘principes en waarden’ waarop de Spaanse monarchie gebaseerd moet zijn.
Portugal
Waar Juan Carlos nu verblijft, is nog onduidelijk. Portugese media melden dat hij op dit moment in Estoril is, 20 kilometer ten westen van Lissabon. Hij heeft daar in de Villa Giralda ook een deel van zijn jeugd doorgebracht. Hij woonde er langere tijd voor hij in 1975 de troon besteeg.
De verhuizing is niet officieel bevestigd. Burgemeester Carlos Carreiras van Cascais, waar Estoril onder valt, heeft gezegd dat de Spaanse koning altijd welkom is, maar hij zei niet of hij daar al was aangekomen. Volgens Portugese media is hij onmiddellijk na zijn aankondiging te vertrekken uit Spanje naar Estoril gereisd.
De Spaanse krant La Vanguardia meldt dat de koning verder weg is. Hij zou Madrid zondag al hebben verlaten en na een nachtje te hebben doorgebracht in Galicië via Portugal naar de Dominicaanse Republiek zijn gevlogen. Het zou niet voor het eerst zijn dat Juan Carlos zich even terugtrekt in een luxeoord in La Romana in het oosten van het Caribische land. Hij zou daar nu enkele weken willen blijven voor hij besluit waar te gaan wonen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spaanse koning wankelt vanwege louche miljoenen én minnares van vader
De Spaanse koning Felipe houdt vanavond een toespraak voor het land, over het coronavirus. Maar zelf heeft hij veel grotere zorgen: zijn kroon wankelt vanwege de louche miljoenen die zijn vader Juan Carlos op de bank heeft staan én aan een vroegere minnares schonk. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Vrachtschip gezonken voor Japanse kust, meerdere opvarenden vermist
Een vrachtschip is om onbekende reden gezonken in de Oost-Chinese Zee, voor de kust van Japan. Van de 22 bemanningsleden worden er nog 8 vermist. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMBezoek minister Hoekstra
Navo zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen
Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.” -
-
-
Zuid-Koreaanse soldaat vuurt per ongeluk schoten af nabij grens met Noord-Korea
Een Zuid-Koreaanse soldaat heeft per ongeluk schoten afgevuurd met een machinegeweer in de buurt van de grens met Noord-Korea. Door het voorval zag het Zuid-Koreaanse leger zich genoodzaakt om onmiddellijk contact te nemen met Pyongyang om Noord-Korea duidelijk te maken dat het om onvrijwillige schoten ging. -
PREMIUM
Cadeautje van 65 miljoen voor ex-minnares: Koning Felipe wil sjoemelende vader verbannen
Het rijk van de Spaanse koning Juan Carlos (82) brokkelt langzaam af. De bon vivant die meer dan duizend minnaressen had, een buitenechtelijk kind verwekte en op olifanten joeg, dreigt uit het koninklijk paleis verbannen te worden. Hij kreeg 88 miljoen euro smeergeld op een Zwitserse rekening en liet grote sommen cash geld overhevelen naar Spanje. Voor de Spanjaarden hoeft de monarchie niet meer.