Volledig scherm
De Amerikaanse stafchef Mark Milley. © AP

Brief over terugtrekking VS uit Irak per ongeluk verstuurd

Een brief waarin het Amerikaanse leger aankondigt te vertrekken uit Irak, is per ongeluk aan Bagdad verstuurd. De Amerikaanse generaal Mark Milley heeft dat laten weten nadat de brief in handen was gevallen van de media.

In Irak is een door de VS geleide coalitie actief, waar ook Nederland met tientallen militairen aan deelneemt. Het hoofd van de missie, brigadegeneraal William Seely, schrijft in de brief dat er de komende dagen en weken troepen worden "gehergroepeerd" om "een veilige en effectieve terugtrekking uit Irak" mogelijk te maken.
Maar het was niet de bedoeling dat de brief nu al verzonden zou worden, stelt Milley.

 Volgens hem betrof het een kladversie die per abuis is verstuurd. Ook defensieminister Mark Esper zei niets van het document af te weten toen hem ernaar werd gevraagd. Hij liet weten dat er "geen enkel besluit" is genomen om Irak te verlaten.

De brief die vandaag werd verstuurd, volgt op een zondag door het Iraakse parlement aangenomen resolutie. Daarin roept het de Iraakse regering op ervoor te zorgen dat alle buitenlandse troepen in het land die deel uitmaken van de internationale coalitie, worden teruggetrokken.

De VS leveren de grootste bijdrage aan de coalitie. Momenteel zijn ongeveer 5200 Amerikaanse militairen in het land gestationeerd.