Rob Lawrie en Bahar
Volledig scherm
Rob Lawrie en Bahar © Rob Lawrie

Brit dreigt cel in te gaan voor helpen vluchtelingetje

VideoDe Britse Rob Lawrie (49) hangt een gevangenisstraf van vier jaar boven het hoofd omdat hij de Afghaanse vluchtelinge Bahar Ahmadi (4) over de Franse grens naar Engeland wilde smokkelen. De man krijgt massaal steun uit zowel zijn thuisland als Frankrijk, waar driftig handtekeningen worden ingezameld om Rob te helpen.

Quote

Je hoeft mij niet te vertellen dat ik een idioot ben, dat weet ik al. Ik heb een fout gemaakt en ik zal mijn excuses maken tegenover de rechter

Rob Lawrie
De foto van Aylan greep Rob zo aan, dat hij zijn leven drastisch omgooide
Volledig scherm
De foto van Aylan greep Rob zo aan, dat hij zijn leven drastisch omgooide © AP

Het begon allemaal met de foto van het Syrische jongetje Aylan. Rob Lawrie uit Leeds werd daar zo door gegrepen, dat hij spontaan besloot zijn leven drastisch om te gooien: ,,Die foto maakte me kapot. Ik doekte mijn tapijtreinigingsbedrijf op, ruilde de gezinswagen in voor een busje. Ik zamelde spullen in om mee naar Calais te nemen en werd na een oproep overladen met kleding, slaapzakken en tenten", vertelt hij aan The Independent.

De oud-soldaat en vader van vier kinderen nam zijn intrek in de zogeheten Jungle van Calais, een illegaal vluchtelingenkamp in de buurt van de Kanaaltunnel, om daar vluchtelingen te helpen. Daar ontmoette hij de 4-jarige Bahar Ahmadi uit Afghanistan, die samen met haar vader in het tentenkamp verbleef. Haar vader vroeg Rob diverse keren of hij Bahar niet mee kon nemen naar haar familie in Leeds, maar hij weigerde dat aanvankelijk.

Vaderinstinct
Twee weken geleden ging Rob echter overstag: ,,Bahar was op mijn knie in slaap gevallen. Mijn vaderinstinct trad in werking. Ik kon haar niet achterlaten en haar weer op een vuilnisbelt laten slapen." Hij verstopte Bahar in een van de opbergvakken boven de bestuurdersstoel van zijn busje. Zonder zijn weten hadden echter ook twee Eritreërs zich verstopt achterin het busje. Speurhonden kregen daar lucht van, waarna Rob in de boeien werd geslagen en Bahar terug moest naar de Jungle. De Brit dreigt voor vier jaar de cel in te gaan.

Het verhaal van Rob heeft inmiddels zowel de Franse als de Britse media bereikt. In beide landen zijn handtekeningenacties opgezet om hem te steunen en zo aandacht te vragen voor het voorval. Op de Franse pagina zijn inmiddels 18.000 krabbels verzameld, op de Engelse 43.000. Ook op zijn facebookpagina krijgt hij veel bijval. Hij heeft echter liever dat er hulp wordt geboden aan de vluchtelingen: ,,Ik ben een 49-jarige oud-soldaat en ik heb al heel wat meegemaakt in mijn leven. Mijn grootste zorg zijn echter Bahar en kinderen zoals zij", vertelt hij over zijn aanhouding.

Idioot
Rob moet zich in januari voor de Franse rechter verantwoorden. Hij is zich er goed van bewust dat wat hij heeft gedaan eigenlijk niet mocht en is dan ook niet van plan tegen te stribbelen: ,,Je hoeft mij niet te vertellen dat ik een idioot ben, dat weet ik al. Ik heb een fout gemaakt en ik zal mijn excuses maken tegenover de rechter. Ik zeg niet: 'Hee, kijk mij eens een held zijn', ik zal zeggen: 'Ik ben de verkeerde weg in geslagen, laten we het rechte pad samen weer terugvinden'."

Rob maakte de volgende video van zijn verblijf in Calais: