Volledig scherm
John Cantlie verscheen in drie eerdere videoboodschappen. Telkens is hij in het oranje gekleed. © Reuters

Brit in tijdschrift IS: 'Ik verwacht snel te sterven'

VideoTerreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft gisteren de vierde editie van haar online magazine Dabiq, dat in verschillende talen verschijnt, gepubliceerd. Daarin rechtvaardigen de jihadisten onder meer het houden van vrouwen als seksslaven, plaatsen ze naar eigen zeggen de laatste brief van de onthoofde journalist Sotloff aan zijn moeder en staat een artikel van de Britse journalist John Cantlie. Die laatste laat weten te verwachten 'dat hij binnenkort zal sterven'.

Volledig scherm
De voorpagina van het online IS-magazine Dabiq. Te zien is hoe de IS-vlag wappert op het op de obelisk op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. © Dabiq
Volledig scherm
IS schrijft ook over de diensten die zij leveren aan moslims, zoals de opvang voor ouderen. © Dabiq
Volledig scherm
IS zet zich naar eigen zeggen ook in om behandelingen mogelijk te maken voor kinderen met kanker. © Dabiq
Volledig scherm
Het tijdschrift staat vol met foto's van strijdende IS-leden en vol aanstootgevende foto's van hun dode slachtoffers. © Dabiq

'Ik heb James Foley, Steven Sotloff, David Haines en Alan Henning door dezelfde deur zien gaan, sinds 18 augustus een per twee weken, en nooit zien terugkomen, wetende dat ze vermoord zouden worden en hun dood tegemoet traden. Totdat er iets heel snel en heel radicaal verandert, wacht ik mijn beurt af,' zo valt te lezen in het vier pagina's tellende stuk. Het is de vraag of Cantlie het stuk ook echt zelf heeft geschreven.

IS houdt meerdere westerlingen gevangen, waaronder Cantlie en Peter Kassig (26). Kassig werd na de vierde onthoofding van de Britse gijzelaar Alan Henning in een video getoond. Hem wacht hetzelfde lot als de vier mannen waar Cantlie in zijn stuk aan refereert.

'Waterboarding'
De 43-jarige fotograaf Cantlie werd in 2012 tegelijk met Steven Sotloff gevangen genomen. Hij zou gemarteld zijn en onder andere bloot zijn gesteld aan technieken als 'waterboarding', het toedienen van elektrische schokken en het drie dagen achtereen rechtop staan onder dwang, zo liet een IS-overloper eerder weten. Ook de Vlaamse Syrieganger Jejoen Bontinck verklaarde dat Cantlie met stompe voorwerpen is geslagen en daarna ging ijlen.   

Naast het magazine is gisteren ook een video waarin Cantlie zijn verhaal doet, gepubliceerd. Het is de vierde keer dat hij in een IS-video is te zien. Hij beschuldigt de Verenigde Staten en Engeland van het niet onderhandelen over de mogelijkheden om andere IS-gevangenen vrij te laten. Hij verklaart verder dat de aanvallen op IS de organisatie juist sterker maken.  

Seksslaven gerechtvaardigd
In het magazine leggen de jihadisten in een ander artikel uit waarom het gerechtvaardigd is om vrouwen als seksslaven te houden. Zij beargumenteren dat de islam dit voorschrijft, zo meldt CNN. Echter hun interpretatie van de theologie wordt door moslims wereldwijd van de hand gewezen.  

'Een ieder zou zich moeten herinneren dat het tot slaaf maken van de families van de kafirs (de ongelovigen, red.) - en het tot concubine maken van hun vrouwen een belangrijk aspect is van de sharia, de islamtische wet,' zo valt te lezen. De titel van het stuk luidt: 'De wederopleving van slavernij voor de Dag des oordeels'.    

Er wordt verder ingegaan op het lot van de religieuze bevolkingsgroep de yezidi's, de scheiding van jonge vrouwen en kinderen van de rest van hun familie en de verkoop of uithuwelijking van de slachtoffers.
De yezidi's werden in juni in het noorden van Irak verrast door de snelle opmars van IS. Velen vluchtten in paniek de bergen in. Zondag stelde Human Rights Watch in een rapport dat IS systematisch jonge vrouwen en meisjes van hun familie heeft gescheiden en misbruikt.

Bloedbad Koerden
In het 56 pagina's tellende tijdschrift wordt ook opgeschept over 'het bloedbad tegen de Koerden' en staan foto's van gedode mensen. Op andere pagina's wordt geschreven over de vele 'diensten voor moslims'. Zo verheerlijkt IS de zorg die de organisatie biedt voor ouderen en maken ze melding van hun kankerbehandelingscentrum voor kinderen.  

Er is plek voor de vermeende laatste brief van de onthoofde journalist Steven Sotloff aan zijn moeder. Daarin staat dat IS graag op de smeekbede van zijn moeder was ingegaan, maar dat de keuze van Obama om drones in te zetten in Syrië dat onmogelijk maakte. Verder staat er dat de joodse achtergrond van Sotloff zijn onthoofding rechtvaardigde.

Dabiq is online gepubliceerd. LET OP: de gebruikte foto's kunnen als zeer schokkend worden ervaren.