Volledig scherm
de © therogueconsultant.com

Brit zet anti-Brexit boodschap letterlijk op de kaart

Een 28-jarige Engelsman heeft een wel heel originele manier gevonden om zijn ongenoegen over de Brexit te uiten. Via een zorgvuldig uitgestippelde route door 32 Europese landen 'schrijft' hij met zijn gps een politieke boodschap aan zijn landgenoten die voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU stemden.

Andrew Pardy rijdt momenteel met zijn VW-bestelbus in het noorden van Noorwegen. Na de letters 'S' en 'O' letterlijk al op de kaart te hebben gezet, is hij nu bezig met de letter 'P'. De komende vier maanden hoopt hij de rest van zijn politieke boodschap te kunnen 'schrijven'. 

Laatste zomer 

Met zijn trip wil de twintiger voor de (waarschijnlijk) laatste keer gebruik maken van een van de voorrechten van het lidmaatschap van de Europese Unie.

,,Zoals u waarschijnlijk weet, is het onze laatste zomer in de EU zoals wij die kennen. Om die speciale gelegenheid te vieren, heb ik besloten om het concept van vrij verkeer (van personen en goederen) te omarmen en een afscheidsreis te maken", licht Pardy op Facebook toe. 

Het doel van The Last European Tour is volgens hem om via een zorgvuldig uitgestippelde route van zo'n 30.000 kilometer een bezoek te brengen aan 32 Europese landen en tegelijkertijd het beste te delen van wat ze te bieden hebben. ,,Mijn busje en ik zullen de route nauwkeurig volgen zodat we een duidelijke boodschap over het continent laten daveren: stop Brexit.'

Spaargeld

Pardy, die zijn baan opzegde om zijn 'historische' rondreis door Europa te kunnen maken, bekostigt de trip met zijn spaargeld. ,,Ik had genoeg voor de aanbetaling voor een huis maar vroeg me af: wil ik een huis kopen en vastzitten aan een hypotheek en de verplichting om de komende jaren te blijven werken of neem ik het geld en doe ik zoiets als dit? En ik besloot om dit te doen", verklaarde hij tegenover Britse media. 

De twintiger 'schreef' vorige maand in het Schotse Loch Lomand de eerste letter van zijn politieke boodschap en hoopt de laatste in oktober in Spanje op de kaart te zetten. Pardy bezoekt ook Nederland, dat met België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk onderdeel is van de letter 'E' in zijn boodschap.    

Niet-EU landen

Andrew Pardy, die opgroeide in Duitsland, krijgt naast positieve reacties ook kritiek. Op sociale media werd de Brit bespot omdat hij voor zijn pro-EU  statement ook landen bezoekt die geen lid zijn van de Europese Unie. Het gaat om Noorwegen, Wit-Rusland, Servië, Montenegro en Albanië.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.