Volledig scherm
De British School of the Netherlands in Den Haag moest maandagmorgen ontruimd worden vanwege een bommelding

British School in Den Haag ontruimd na bommelding

De British School of the Netherlands in Den Haag is dinsdagochtend enige tijd ontruimd geweest vanwege een bommelding. Leerlingen van de Haagse school met een locatie aan de Diamanthorst konden hun lokaal niet in. Het bleek te gaan om een valse melding. Ook in andere Europese steden hadden scholen te maken met bommeldingen: zes scholen in Birmingham, vier in Londen, vier in Cornwall en vijf in Parijs.

De leerlingen van de Haagse internationale school kwamen met de schrik vrij en konden rond elf uur weer met hun schoolwerk aan de slag. ,,Onze schoollocatie aan de Diamanthorst heeft vanochtend te maken gehad met een bommelding. Onze medewerkers werkten samen met de politie en hebben alert gereageerd. De bussen zijn omgeleid en de kinderen naar een andere plek gebracht'', laat schoolhoofd Kieran Earley in een reactie weten.

,,De school is door de politie onderzocht en zij zijn er zeker van dat het om een hoax ging.'' De politie doet onderzoek naar de verantwoordelijke achter de valse melding. Earley: ,,Ik ben enorm onder de indruk hoe kalm en orderlijk iedereen - medewerkers, ouders en kinderen - reageerde vanochtend op deze ongewone situatie.''  

Parijs
De British School of the Netherlands was niet de enige onderwijsinstelling die dinsdag te kampen had met een bommelding. De politie in Parijs heeft dinsdag vijf middelbare scholen ontruimd vanwege bommeldingen. De scholen kregen telefonisch te horen dat er in de ochtend bommen zouden ontploffen, aldus de onderwijsautoriteiten in Parijs. In een van de instellingen vonden speciale eenheden een verlaten tas maar die bevatte geen gevaarlijke inhoud. Er zijn tot begin dinsdagmiddag geen explosieven gevonden. Onder de getroffen instellingen zijn enkele elitescholen van de Franse hoofdstad. Sinds de aanslagen op 13 november door militante moslims verkeert Parijs in staat van hoge paraatheid.

Ook in Engeland is de politie druk met alle bommeldingen die dinsdagochtend op scholen zijn binnengekomen. Op maar liefst veertien middelbare scholen kwamen dreigementen binnen waardoor de scholen gedwongen waren de leerlingen naar huis te sturen. Zo kwamen er op zes scholen in Birmingham bomtelefoontjes binnen. De politie van West Midlands onderzoekt de telefoontjes die dinsdagmorgen vlak na elkaar, rond 9.00 uur, zijn gemaakt. De Britse lokale krant Birmingham Mail geeft live updates.

Leiden
De British School of the Netherlands werd drie jaar geleden ook opgeschrikt door een dreigement. Het kwam toen af van een oud-leerling die via internet repte over een schietpartij op 'een middelbare school in Leiden'. Duizenden leerlingen konden toen niet naar school. De jongen plaatste zijn dreigement vanaf een computer in Costa Rica. Hij werd later aangehouden.