Volledig scherm
© getty

Brits Hogerhuis houdt homohuwelijk niet tegen

Het Britse Hogerhuis heeft dinsdag in Londen een amendement verworpen dat de legalisering van het homohuwelijk had kunnen blokkeren. Na twee dagen debatteren werd het amendement van tafel geveegd met 390 stemmen tegen 148.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp

Het resultaat van de stemming kreeg applaus voor het parlement, waar een groep betogers zich had verzameld. 'Dit is een overwinning voor de liefde, het huwelijk en de gelijkheid', verklaarde Peter Thatchel, een verdediger van rechten voor homoseksuelen.

Op 21 mei had het Lagerhuis zich in een derde lezing al geschaard achter het wetsontwerp. Toch is de weg nog niet ten einde, want het ontwerp moet nu nog verder besproken worden in het Hogerhuis. Premier David Cameron hoopt dat halverwege volgend jaar de eerste homoseksuele koppels kunnen trouwen in Engeland en Wales. De andere regio's van het Verenigd Koninkrijk, Schotland en Noord-Ierland, hebben eigen wetgeving rond de kwestie.

Het homohuwelijk is in het Verenigd Koninkrijk vooral een symbolische kwestie. Homoseksuele stellen hebben er bijvoorbeeld al dezelfde ouderlijke rechten als hetereoseksuele stellen.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty
  1. Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’
    PREMIUM

    Nederland­se stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’

    Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.