Brits parlement wil brexit drie maanden uitstellen

Het Britse parlement wil dat de brexit wordt uitgesteld. 412 parlementsleden stemden vanavond voor en 202 tegen een verschuiving van de deadline van 29 maart. Eerder op de avond stemde het Lagerhuis al tegen het idee van een tweede referendum over de brexit.

Volledig scherm
Theresa May © AFP

Andere EU-lidstaten moeten nog wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline; een enkel veto is genoeg.

In de aangenomen motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Dat zou echter alleen zinvol zijn als op uiterlijk 20 maart alsnog een deal is goedgekeurd door het Lagerhuis. Een dag later komen de Europese leiders bijeen, en die willen volgens de Britse regering ongetwijfeld weten wat Londen gaat doen als uitstel wordt verleend.

Britse parlementariërs hebben de brexitdeal die May sloot met de EU tot dusver twee keer getorpedeerd: in januari en afgelopen dinsdag. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Dat heeft geleid tot een patstelling die volgens May ook tot gevolg kan hebben dat moet worden aangestuurd op veel langer uitstel van de brexit.

Lees door onder de tweet.

Waarnemers denken dat May het schrikbeeld van langer brexituitstel wil gebruiken om brexiteers in haar eigen partij te overtuigen toch voor haar deal te stemmen. Uitstel kan onder meer tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk weer moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar, wat zowel de Britten als Europa niet zien zitten.

Europees president Donald Tusk wil in elk geval dat de EU-landen openstaan voor een lang uitstel van de brexit. Ook Nederland staat daar positief tegenover, maar dan moeten de Britten wel met goede argumenten komen, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanmiddag. ,,Nederland is op zich welwillend maar het is wel van groot belang dat Londen daarbij goed aangeeft waarvoor ze dat uitstel willen gebruiken.’’

Na de stemming herhaalde premier Mark Rutte vanavond dat geluid. ,,Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait”, aldus Rutte. Het besluit van het Lagerhuis om uitstel te vragen, noemde hij een ‘stapje zoals er zoveel stapjes zijn’.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Stef Blok © EPA

Tweede referendum weggestemd

Behalve over het uitstel werd vanavond ook gestemd over een tweede brexit-referendum. Dat ziet het Lagerhuis op dit moment niet zitten; een voorstel hierover werd met een grote meerderheid van 334 tegen 85 stemmen weggestemd.

Premier May houdt haar beleid rond de brexit voorlopig in ieder geval wel zelf in handen. Een voorstel om de ‘brexitagenda’ van het parlement voortaan door het Lagerhuis zelf te laten bepalen en niet door de regering, sneuvelde vanmiddag nipt met 314 stemmen tegen en 312 voor.

Het voorstel kwam van drie parlementsleden, die vonden dat het na de twee smadelijke nederlagen van May en haar brexitdeal in het parlement tijd werd dat het Lagerhuis zelf met een alternatief kwam. De Lagerhuisleden wilden dat woensdag 20 maart zou worden ingegrepen, als mogelijk een derde poging van de premier haar deal erdoor te drukken, mislukt.