Brits stadje tijdens lockdown geteisterd door invasie van honderden wilde berggeiten

videoSinds de bewoners van het stadje Llandudno aan de westkust van Wales vanwege de coronacrisis verplicht binnen moeten blijven, is de badplaats met 20.000 inwoners in bezit genomen door honderden wilde berggeiten die normaal gesproken grazen in de nabijgelegen heuvels. De lokale politie waarschuwt eventuele toeristen niet naar de gemeente te komen om het opvallende fenomeen te aanschouwen, zo melden Britse media

Volgens de politie van North Wales is het momenteel, ondanks de geldende lockdown, opvallend druk in de straten van Llandudno. Niet alleen door de kudde hongerige hoefdieren die rustig graast in tuinen en plantsoenen, maar vooral vanwege belangstellenden uit de omgeving die zich komen vergapen aan de geiten uit het natuurgebied Great Orme. ‘Hoe bijzonder het ook is, blijf weg’, benadrukken de plaatselijke autoriteiten. ‘En kom terug als de restricties – binnen blijven – zijn opgeheven.’

Andrew Stuart, een inwoner van Llandudno, pakte vorige week direct zijn camera toen de eerste, in het wild levende geiten in het stadje waren gesignaleerd. ,,Ik moest er eigenlijk wel om lachen. Wij als inwoners moeten ons vanwege Covid-19 aan een sociale afstand houden, maar de geiten trekken zich er niks van aan. Ze komen in groepjes en vreten onze tuinen kaal”, vertelde hij aan de Britse editie van Metro. Volgens Stuart zijn de dieren behoorlijk schuw. ,,Maar nu er niemand op straat is, grijpen ze ongestoord hun kans.”

Quote

Hoe bijzonder het ook is, blijf weg!

Oproep van de lokale autoriteiten Llandudno

Frisse neus

Quote

Iedereen houdt zich netjes aan de regels, maar die geiten dus niet

Stuart, inwoner Llandudno

De bewoners van Llandudno mogen alleen naar buiten voor boodschappen, medische redenen of om een frisse neus te halen. Stuart: ,,Iedereen houdt zich daar netjes aan maar de geiten dus niet.” Nadat de dieren afgelopen weekend even weg bleven, keerden ze de afgelopen dagen toch weer massaal terug in het straatbeeld. ,,Ze teisteren ons enigszins en slapen op het kerkhof of in een park in het centrum.” De geiten wegjagen, heeft nog niet echt geholpen. ,,De natuur neemt onder deze bijzondere omstandigheden bezit van onze stad.”

Naar verluidt gaat het om een kudde van ruim tweehonderd Indische berggeiten die afstammen van twee exemplaren die in 1837 door Perzië werden geschonken aan koningin Victoria. De dieren met hun markante horens komen slechts zelden in bewoond gebied. De bewoners van Llandudno, die nog altijd in isolatie leven, laten de flink uit de kluiten gewassen dieren voorlopig in alle vrijheid hun gang gaan. Hoewel ze balen van geïnteresseerde dagjesmensen, zien ze ook de lol in van de invasie. ,,De komende tijd hoeven we waarschijnlijk ons gras niet meer te maaien of heggen te snoeien”, klinkt het optimistisch.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.