Volledig scherm
Assistent-commissaris Mark Rowley tijdens een persconferentie. © Getty Images

Britse agent die vergiftigde ex-spion te hulp schoot is zelf weer aanspreekbaar

Een Britse politieman die bij de vondst zondag van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter Joelia in aanraking kwam met een giftige stof, is weer aanspreekbaar.

Zijn toestand blijft echter zorgwekkend, zei de Engelse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd vandaag. De agent was als eerste aangekomen bij de Skripals, die bewusteloos werden aangetroffen bij een winkelcentrum in Salisbury. 

,,Ik heb vanochtend van het hoofd van antiterreureenheid vernomen dat de agent weer praat met, en reageert, op mensen'', zei Rudd. ,,Hij is van de intensieve zorg af, maar dat wil niet zeggen dat zijn situatie niet meer kritiek is.'''

Ongebruikelijke stof

Volledig scherm
Agenten bij het restaurant waar Skripal en zijn dochter aten. © Getty Images

De twee werden, na een restaurant te hebben bezocht en gewinkeld te hebben, aangevallen met 'een heel ongebruikelijke stof', waarschijnlijk een soort zenuwgas, zo meldden Britse onderzoekers gisteren. 

De agent schoot hen te hulp, maar raakte eveneens bedwelmd door de vluchtige stof en moest worden opgenomen in een ziekenhuis. De 66-jarige Skripal en zijn 33-jarige dochter liggen nog altijd in coma.

Bewuste daad

Op basis van medische en chemische analyse komen de onderzoekers tot de conclusie dat het om een bewuste daad gaat, mogelijk een aanslag. Van welke stof er precies sprake is, wordt niet vermeld.

Het gebruik van zenuwgas wijst er volgens de onderzoekers op dat een land ervoor verantwoordelijk is. Eerder werd al gedacht dat Rusland achter de vergiftiging zou zitten. Moskou ontkent de aantijgingen.

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.