Britse ambassadeur in Washington vertrekt na zware kritiek op Trump

videoDe Britse ambassadeur in Washington, Nigel Kim Darroch, stapt op. Darroch ontketende de woede van de Amerikaanse president door in een aantal memo's te zeggen dat Trump ‘onzekerheid’ uitstraalt en de Amerikaanse regering ‘onbekwaam’ en ‘disfunctioneel’ is. De memo's vol ongezouten kritiek lekten uit via een Britse krant.

De krant The Mail on Sunday meldde dat de topdiplomaat verwacht dat Trumps presidentschap in schande eindigt. ,We verwachten niet dat het Witte Huis onder Trump normaler zal worden’’, ventileerde Darrock in zijn schrijfsels. Op basis van Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk concludeerde de ambassadeur dat de president ‘onzeker’ en ‘incompetent’ is. Het Witte huis zou het toneel van onderlinge strijd en chaos zijn.

De zware kritiek op Trump en zijn regering kwam Darroch meerdere keren op een tirade van Trump te staan. ,,De ambassadeur heeft het Verenigd Koninkrijk geen dienst bewezen. Dat kan ik je zeggen’’, zei de president zondag. ,,We zijn geen grote fan van die man. Ik kan dingen over hem zeggen, maar ik ga mij er niet druk om maken’’, aldus Trump. Dat hij zich wel degelijk drukmaakte om hetgeen Darrock riep, bleek daags erna.

Volledig scherm
De Britse ambassadeur in Washington gooit de handdoek in de ring en stapt op. © AFP

‘Domme kerel’

Volledig scherm
Trump vind Darroch een ‘domme kerel’ en zegt niet met hem te kunnen werken. © EPA

Boos trok Trump gisteren opnieuw van leer tegen Darroch. ,,Ik ken de ambassadeur niet, maar heb me laten vertellen dat hij een pompeuze dwaas is’’, spuwde Trump zijn gal via Twitter. Hij noemde de ambassadeur een ‘domme kerel’, waarmee de Amerikaanse regering niet kan werken. Darroch moest volgens Trump maar eens duidelijk gemaakt worden dat de VS ‘alleen maar groter, beter en sterker’ wordt. 

Beter zou Darrock zijn land en premier Theresa May eens wijzen op de mislukte brexit-onderhandelingen in plaats van zich druk te maken over Trumps uitlatingen na het staatsbezoek. ,,Ik heb May laten zien hoe ze de deal moest sluiten, maar ze is haar eigen domme gang gegaan om het voor elkaar te krijgen. Een ramp!’’, aldus de verbolgen president. 

Door de ruzie met de president is Darrochs positie als ambassadeur uitzichtloos geworden. ,,Ik geloof dat het onder de huidige omstandigheden het beste is de regering in staat te stellen een nieuwe ambassadeur aan te stellen’’, liet hij in reactie op zijn vertrek weten. Darroch zou overigens eind van het jaar toch vertrekken. Wie zijn memo’s - bedoeld voor hooggeplaatsten binnen de Britse regering - heeft gelekt, is overigens nog niet duidelijk.