Volledig scherm
Bezoekers kijken naar een 3400 jaar oude Egyptische schoonheid, koningin Nefertiti in het Neues Museum in Berlijn © AFP

Britse archeoloog: Nefertiti ligt ...bij Toetanchamon

Een groot mysterie uit de Egyptische oudheid lijkt te zijn ontrafeld. Een Britse archeoloog beweert dat hij weet waar het verloren graf van Nefertiti ligt: in de tombe van Toetanchamon. Egyptologen hebben sterk hun twijfels.

Volledig scherm
Een van de gereconstrueerde schatten op de tentoonstelling 'Toetanchamon - zijn graf en zijn schatten'. Op basis van schetsen, aantekeningen en foto's zijn drie grafkamers van de farao nagebouwd © ANP

Bijna een eeuw na de ontdekking van de tombe van de legendarische farao Toetanchamon, denkt de Britse archeoloog Nicholas Reeves een ander geheim te hebben ontrafeld. Hij heeft in de tombe van Toetanchamon aanwijzingen ontdekt die zouden wijzen op het graf van koningin Nefertiti.

Volgens dagblad The Times heeft hij twee toegangen gevonden. Reeves beschrijft dit in zijn studie Amarna Royal Tombs Project.

,,De ontdekking is buitengewoon," aldus Reeves. ,,De doorgangen zijn door de grafbouwers geblokkeerd. Wanneer die doorgangen er zijn, dan stuiten we niet alleen op een geweldige voorraadkamer maar mogelijk ook op de grafkamer van de legendarische Nefertiti."

Toetanchamon en Nefertiti zijn twee namen uit het Oude Egypte met een magische klank. Nefertiti heerste in de 14de eeuw voor Christus als koningin aan de zijde van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde en vader was van Toetanchamon. Haar naam betekent 'de mooie is gekomen'. In 1912 vond de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt in Egypte haar buste. En de wereld was meteen verliefd. De buste staat in het Neues Museum in Berlijn.

Quote

Het is niet verrassend als er meerdere kamers in het graf van Toetancha­mon zitten. Ik zou wel verbaasd zijn als het graf van de koning oorspronke­lijk ook voor Nefertiti bedoeld was

Egyptoloog Joyce Tyldesley
Volledig scherm
Twee gereconstrueerde schatten op de tentoonstelling 'Toetanchamon - zijn graf en zijn schatten'. Op basis van schetsen, aantekeningen en foto's zijn drie grafkamers van de farao nagebouwd © ANP

Twijfels
De Nederlandse Egyptoloog Huub Pragt twijfelt aan de mogelijkheid dat Nefertiti's graf binnenkort wordt gevonden. ,,Ik ben erg verbaasd dat mijn collega Reeves met deze overigens goed onderbouwde aanname naar buiten treedt. Er is echter geen archeologisch onderzoek in het graf zelf gedaan. Zijn conclusie is gebaseerd op zaken die we al kennen zoals de indeling van graven, grafschilderingen en het historische verhaal."

Dat de tombe van Toetanchamon ook was ingericht voor het graf van Nefertiti kan de expert zich nauwelijks voorstellen. ,,Ze had recht op een eigen koninklijk graf."

Reeves heeft de directe omgeving van het graf 15 jaar terug al onderzocht. Zijn team werkte destijds met GPR, een onderzoeksmethode waarbij men voor een deel in de bodem kan kijken zonder deze te verstoren. Daaruit bleek dat zich vóór de ingang van het graf van Toetanchamon een holte zou bevinden. Onderzoek wees uit dat het een scheur in de rotsen was. ,,Het verbaast me dat Reeves hier nu 15 jaar later mee komt," zegt Pragt.

Howard Carter
Ook wijlen Howard Carter, die in 1922 het graf van Toetanchamon ontdekte, repte met geen woord over geheime kamers. Pragt: ,,Ik ben bang dat het niet zo is. Reeves is een gerenommeerd wetenschapper. Met deze aanname steekt hij enorm zijn nek uit. Want deze vooronderstelling nu al wereldkundig maken is niet iets wat je van wetenschappers van zijn niveau verwacht."

Ook Egyptoloog Joyce Tyldesley is overdonderd. ,,Het is niet verrassend als er meerdere kamers in het graf van Toetanchamon zitten. Ik zou wel verbaasd zijn als het graf van de koning oorspronkelijk ook voor Nefertiti bedoeld was."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement