Volledig scherm
De ratten werden opengesneden en de lichamen volgestopt met smokkelwaar © Ministry of Justice

Britse gevangenen krijgen smokkelwaar via opgevulde rattenlijkjes

Britse criminelen hebben dode ratten gebruikt voor het smokkelen van geld, drugs en telefoons. De ratten werden opengesneden en de lichamen volgestopt met smokkelwaar, waarna ze over de muur van een gevangenis in het Engelse Dorset werden gegooid.

Volledig scherm
De knaagdieren waren opgesneden en opgevuld met smokkelwaar. © Ministry of Justice
Volledig scherm
Telefoons, simkaarten en verschillende soorten drugs werden in de ratten aangetroffen. © Ministry of Justice

Gevangenisbewaarders van Guys Marsh in Dorset, een plaatsje in het zuidwesten van Engeland, ontdekten op de buitenplaats drie dode ratten met lange hechtingen over hun lichaam. Ze kwamen erachter dat de beesten gevuld waren met vijf mobiele telefoons, opladers, simkaarten, drugs, tabak en sigarettenvloeitjes.

Op die manier probeerden de criminelen de gevangenen te voorzien in hun behoeften, melden de autoriteiten. Het afgelopen jaar steeg de hoeveelheid in beslag genomen drugs, telefoons en simkaarten met respectievelijk 23, 15 en 13 procent. Bij drugstesten bleek 20 procent van de gevangenen positief te testen.

Eerder gebruikten criminele bendes in Groot-Brittannië duiven en tennisballen om waar de gevangenis in te smokkelen. ,,Criminelen gaan steeds verder in hun methoden", aldus de verantwoordelijke minister voor het gevangeniswezen Rory Stewart.