Volledig scherm
Syrische troepen voerden donderdag bombardementen uit op de stad Khan Sheikhun in Idlib. © AFP

Britse nieuwsploeg aangevallen door regeringstroepen in Syrië

De Britse nieuwszender Sky News heeft bevestigd dat een van zijn ploegen ,,opzettelijk’’ is aangevallen door het Syrische regime, met hulp van Russische strijdkrachten. Het incident deed zich voor in de provincie Idlib, het laatste bastion van jihadisten in het noordwesten van het land.

,,De ploeg van Sky News - duidelijk geïdentificeerd als journalisten - werd opzettelijk aangevallen door strijdkrachten van het Syrische regime’’, schrijft de zender in een artikel, dat online is gepubliceerd.

In een video is te zien hoe de crew beschoten wordt tussen huizen en puin en dekking zoekt. ,,We werden opgemerkt door een militaire drone en verschillende keren aangevallen door vermoedelijk granaten van 125 mm, waarschijnlijk afgevuurd door een Russische T-7 tank’’, verklaart correspondent Alex Crawford.

Granaatscherf

,,We bleven het doelwit totdat we de zone hadden verlaten’’, schrijft ze. Crawford stelt dat de ,,politieke militant’’ Bilal Abdul, die hen begeleidde, geraakt werd door een granaatscherf. ,,Het gaat om flagrante schendingen van de regels voor operaties in een gevechtszone’’, aldus de journalist.

Volgens het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten heeft het Syrische regime gisteren opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in de regio. Daarbij kwamen acht burgers om.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.