Volledig scherm
© Thinkstock

Britse politie door het stof vanwege wraakmoord op 'pedo'

De Britse politie heeft excuses aangeboden voor haar rol in de wraakmoord uit 2013 op een Iraniër die ten onrechte werd aangezien voor pedofiel. De politiechef liet weten dat zij het slachtoffer dat werd doodgetrapt en verbrand 'in de steek hebben gelaten.'

De onafhankelijke klachtencommissie van de politie (IPCC) publiceerde vandaag een vernietigend rapport over de zaak. Slachtoffer Bijan Ebrahimi deed tientallen keren zijn beklag over zijn agressieve buren, maar werd niet geloofd. ,,Hij werd gezien als een leugenaar, een lastpak en een aandachtszoeker'', concludeerde de commissie.

Meerdere politiemensen zijn al bestraft voor hun lakse optreden. De rechter veroordeelde vorig jaar twee agenten tot celstraffen van tien en vier maanden vanwege hun wangedrag. Zo negeerde de politie een telefonische noodkreet van de Iraniër, die had gezegd dat zijn leven in gevaar was. Hij belde omdat een boze meute zich buiten zijn woning had verzameld en dat iemand: 'Pedo, ik ga je vermoorden.' Deze woorden kwamen van de man die hem later vermoordde.

Voortuin

Ebrahimi werd enkele dagen voor zijn dood nog in de boeien geslagen door de politie. Buurtbewoners stelden dat de Iraniër een pedofiel was, nadat de man foto's had gemaakt van kinderen. Later bleek dat Ebrahimi de foto's enkel maakte om te bewijzen dat de jongeren zijn voortuin vernielden. Hij werd na een kort onderzoek vrijgelaten. Een buurman pikte dat niet en nam het recht in eigen hand. Tijdens de fatale aanval in 2013 zou hij herhaaldelijk op het hoofd van de destijds 44-jarige Ebrahimi hebben gestampt. De dader kreeg later levenslang.