Volledig scherm
Agenten buiten het pizzarestaurant Zizzi, waar Skripal en zijn dochter zondag aten © Getty Images

Britse politie onderzoekt onbekende stof na vergiftiging Russische oud-spion

Britse agenten hebben in het onderzoek naar de vermeende moordaanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal een aantal locaties in Salisbury en Amesbury hermetisch afgesloten. Er wordt een onbekende stof onderzocht. De politie wil graag weten wat er afgelopen zondag is gebeurd met Skripal en zijn dochter Joelia. Getuigen is gevraagd zich te melden.

Volledig scherm
Sergei Skripal voor een Russische militaire rechtbank in 2006. © REUTERS

Het tweetal werd bewusteloos aangetroffen op een bankje bij een winkelcentrum in de stad Salisbury, in het zuiden van Groot-Brittannië. Vader en dochter verblijven in kritieke toestand op de intensive care van een ziekenhuis. Een hulpverlener die zondag ter plaatse was ligt ook nog altijd in het ziekenhuis. Over zijn toestand is verder niets bekend.

Agenten hebben voor het onderzoek naar de mogelijke moordaanslag op Skripal een bedrijventerrein in Amesbury, zo’n 20 kilometer van de vindplaats, en sommige plekken in Salisbury hermetisch afgesloten. Gisterenavond rukten brandweer en de dienst milieu-inspectie al uit naar een ambulancestation op een industrieterrein in Solstice Park.

Onbekende substantie

Volledig scherm
Een onderzoekstent achter het winkelcentrum in Salisbury waar Skripal en zijn dochter werden gevonden. © Getty Images

Volgens de politie gaat het om een voorzorgsmaatregel. Ook daar hebben agenten nu locaties afgeschermd. Volgens de BBC onderzoeken wetenschappers van het ministerie van Defensie een ‘onbekende substantie’. De politie geeft aan graag te willen spreken met mensen die, net als Skripal en zijn dochter, zondag in pizzarestaurant Zizzi of de pub Bishop’s Mill waren.

,,Op dit moment willen we achterhalen waardoor deze mensen dodelijk ziek zijn geworden'', zegt rechercheur Mark Rowley, hoofd van de Londense afdeling terreurbestrijding. Minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, stelde Rusland gisteren represailles in het vooruitzicht mocht blijken dat het Kremlin iets te maken heeft de toestand van Skripal.

Anti-Ruslandcampagne

Volledig scherm
De politie heeft diverse locaties in Salisbury en Amesbury afgezet voor onderzoek. © AP

Johnson sprak over ‘een forse en geëigende reactie’ en dreigde onder meer met het boycotten van het WK voetbal in Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, in reactie op de verdachtmakingen dat Moskou achter de mysterieuze ziekte van Skripal zou zitten, gezegd dat het pogingen zijn om de verhoudingen tussen Groot-Brittannië en Rusland te ondermijnen.

Woordvoerder Maria Sakharova zegt dat de beschuldigingen onderdeel zijn van een anti-Ruslandcampagne. Later vandaag komt het zogenaamde Cobra-comité, een crisisteam van de regering bij binnen- en buitenlandse gebeurtenissen, bijeen. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zal de regering bijpraten over de stand van zaken in het onderzoek.

De zaak rond Skripal, ooit kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst GRU, lijkt sterk op de aanslag op de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko.  Hij kwam om het leven in 2006 na vergiftigd te zijn met de radioactieve stof polonium. Litvinenko's moordenaar spaarde kosten noch moeite en gebruikte een dosis die voldoende was om tien mensen om te brengen. De prijs voor die hoeveelheid polonium was naar schatting 7,6 miljoen euro.

Volledig scherm
Agenten hebben ook het pizzarestaurant Zizzi afgezet wegens onderzoek. © Getty Images
  1. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.