Volledig scherm
Forensisch onderzoekers aan het werk bij het huis van Rowley in Amesbury © REUTERS

Britse politie vindt flesje met novitsjok in huis van vergiftigde man

De Britse politie heeft een flesje gevonden met de zeer giftige stof novitsjok. Dat gebeurde in het huis van Charlie Rowley, een van de twee mensen die eind juni onwel werden door aanraking met de stof.

Volledig scherm
Dawn Sturgess overleed na de vergiftiging met novitsjok © AFP

 Rowley ligt in het ziekenhuis maar is inmiddels bij bewustzijn en wordt verhoord. Het andere slachtoffer, Rowleys 44-jarige partner Dawn Sturgess, is inmiddels overleden. Het is niet duidelijk waar het flesje vandaan kwam en hoe het in het huis van Rowley in Amesbury is terechtgekomen.

Rowley en Sturgess kwamen op 30 juni in contact met het zenuwgas en werden in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. De vergiftiging vond niet ver van Salisbury plaats, waar in maart de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia bewusteloos werden gevonden.

Vader en dochter Skripal waren blootgesteld aan dezelfde dodelijke substantie, maar overleefden de aanslag. De politie onderzoekt nu hoe de novitsjok bij Rowley terecht is gekomen en of de samenstelling en herkomst van chemische stof dezelfde is als in geval van de Skripals. 

Honderd agenten op zoek


De afgelopen dagen hebben ruim honderd agenten in Amesbury gezocht naar de bron van Rowley's en Sturgess' besmetting. Ondanks de vondst van het flesje blijven sommige plekken in de stad uit voorzorg afgesloten. Het risico is klein, maar het publiek wordt aangeraden geen vreemde voorwerpen op te rapen.

Volledig scherm
Charles Rowley is bij bewustzijn en wordt verhoord © AFP

,,Dit is duidelijk een belangrijke ontwikkeling, maar we kunnen niet garanderen dat er niet meer van de stof over is, Het zoeken gaat door'', zegt assistent korpschef Neil Basu. ,,De afzettingen zijn een voorzorgsmaatregel ter bescherming van het publiek en om het onderzoeksteam te helpen.''

Groot-Brittannië gaf in de nasleep van de Skripal-zaak Moskou de schuld van de vergiftiging. Rusland ontkent iets met de zaak vandoen te hebben en zegt geen reden te hebben Skripal om te brengen. De ontkenning draaide uit op een internationale diplomatieke rel, waarbij over en weer diplomaten werden uitgewezen.