Volledig scherm
© AFP

Britse premier May kondigt 'diepgaand onderzoek' naar brand aan

De Britse premier Theresa May heeft woensdagavond een 'diepgaand onderzoek' aangekondigd naar de oorzaak van de zware brand eerder op de dag in het flatgebouw Grenfell Towers in de Londense wijk North Kensington. Bij de brand zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen.

,,Indien er lessen uit de brand getrokken kunnen worden, zullen we dat absoluut doen. Er zullen passende maatregelen genomen worden", aldus de premier woensdagavond. Ze drukte haar dankbaarheid uit voor de reddingsdiensten, en sprak haar medeleven uit met de betrokkenen. ,,Vanavond hebben veel mensen geen plek waar ze naartoe kunnen, ze hebben alles verloren. Onze focus moet zijn om hen te helpen."

De brand in het 24 verdiepingen tellende gebouw met 120 appartementen, brak uit in de nacht van dinsdag op woensdag. De reddingsdiensten wisten 65 mensen uit het gebouw te redden. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen, aangezien naar verluidt 'honderden mensen' in het gebouw aanwezig waren, aldus de BBC. Verschillende mensen worden nog vermist. De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar het vuur zou ontstaan zijn op de vierde verdieping.

Oppositie wil antwoord op veel vragen

Oppositiepartij Labour wil snel antwoorden. ,,We moeten weten welke rapporten er beschikbaar waren, welke informatie werd gegeven en welke acties werden ondernomen", aldus leider Jeremy Corbyn tegen de BBC. Vorig jaar kondigde Downing Street een herziening van van de regels rond brandveiligheid aan, maar dat rapport werd nog niet gepubliceerd. Volgens de overheid wordt nog aan het document gewerkt.

Het gebouw werd in 2016 volledig gerenoveerd, en volgens sommige media zou daarbij een ontvlambaar product zijn gebruikt. Bouwbedrijf Rydon stelde in een mededeling dat het gebouw 'beantwoordde aan alle verplichtingen rond de bouw, de brandveiligheid en veiligheid- en gezondheidsstandaarden', maar in een later bericht werd niet meer gesproken over de standaarden rond brandveiligheid.

  1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
    CORONAVIRUS UPDATE

    Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

    Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. In Frankrijk, de VS en Japan zijn ook besmettingen gemeld. Vannacht is er ook in Brussel iemand onderzocht die mogelijk besmet is met het coronavirus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.