Volledig scherm
© AP

Britse regering publiceert brexitplannen

De Britse regering heeft de blauwdruk gepubliceerd voor de beoogde toekomstige relatie met de Europese Unie. Op sommige punten willen ze graag nauwe banden behouden met de EU, maar aan het vrije verkeer van personen moet wel een einde komen.

Uit het 98 pagina's tellende document blijkt dat Londen onder meer mee wil blijven doen met diverse EU-agentschappen. Zo willen ze betrokken blijven bij het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Agentschap voor chemische stoffen. 

Londen wil dat producten maar één keer hoeven te worden goedgekeurd voordat ze op beide markten kunnen worden verkocht. Dat betekent dat de Britten de regels van die agentschappen accepteren en meebetalen, ook na het vertrek van hun land uit de Europese Unie. De Britten verliezen volgens het plan wel hun stemrecht.

Niet onomstreden

De plannen voorzien verder in een vrijhandelszone voor goederen, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet een einde komen. De regering wil wel zorgen dat het immigratiebeleid goed aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven. Ook zijn de Britten bereid visumvrij reizen voor onder meer toeristen mogelijk te maken.

May presenteerde een plan dat voor een zachtere brexit pleitte dan ze eerder aangaf. Voorstanders van een harde brexit zijn dan ook teleurgesteld. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, een van de belangrijkste aanvoerders van dat kamp, kondigde aan de plannen niet te steunen.

Als de regering haar zin krijgt, moet Groot-Brittannië zich volgens Rees-Mogg blijven houden aan Europese wetgeving, zonder betrokken te zijn bij het opstellen van die regels. ,,Het is niet iets waar ik voor zou stemmen. Het is niet waar het Britse volk voor heeft gestemd'', aldus de partijgenoot van May. 

De nieuwe plannen zullen voornamelijk de dienstensector schaden, aldus de beleidschef van het financiële district van Londen. 

Europa aan zet

De nieuwe Britse minister Dominic Raab (brexit) zei na publicatie van het document dat de EU nu aan zet is. Raab zit pas enkele dagen op zijn post. Zijn voorganger David Davis stapte maandag op, uit protest tegen de plannen. Later diende ook minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) zijn ontslag in.

Michel Barnier, de EU-onderhandelaar, zei dat de Europese Unie het Britse voorstel donderdag zal beoordelen. Hij twitterde dat hij er naar uitkeek om volgende week verder te gaan met de onderhandelingen.

Michel Barnier on Twitter

We will now analyse the #Brexit White Paper w/ Member States & EP, in light of #EUCO guidelines. EU offer = ambitious FTA + effective cooperation on wide range of issues, including a strong security partnership. Looking forward to negotiations with the #UK next week.