Volledig scherm
Jonty Bravery. © Metropolitan Police/PA

Britse tiener die 6-jarige van balkon museum duwde vertelde zorgverleners wat hij van plan was

De Britse jongeman die vorig jaar augustus een 6-jarig jongetje in museum Tate Modern van een balkon naar beneden duwde, wilde iemand van een monumentaal gebouw afgooien. Hij zei dat tegen zorgverleners, blijkt uit een geluidsopname uit 2018. De opname is boven water gekomen na gezamenlijk onderzoek van BBC News en de krant Daily Mail.

Jonty Bravery (18), die lijdt aan een autistische stoornis, zou tegen zijn zorgverleners hebben gezegd dat hij naar het centrum van Londen wilde gaan om iemand van een ‘groot monumentaal gebouw’ af te duwen. In een reactie op de opname zegt zorginstelling Spencer & Arlington tegen omroep BBC dat men geen idee had van het vermeende moordplan van Bravery. ,,Wij wisten niets van die opnames. De zorgverleners hebben de vermeende plannen van Bravery ook nooit gerapporteerd’’, aldus de zorginstelling. 

Bravery gooide op 4 augustus 2019 opzettelijk een 6-jarig jongetje van de tiende verdieping van het Tate Modern in Londen. Het Franse ventje was met zijn ouders op vakantie in Londen. Een journalist die getuige was van het incident omschreef het tegenover de krant als ‘totaal afschuwelijk’. Het slachtoffertje kwam terecht op een 30 meter lager gelegen dakconstructie. 

Moeizaam herstel

Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met een hersenbloeding, gebroken ledematen en een breuk in zijn rug. Het kereltje verbleef maandenlang op de intensive care. Om zijn moeizame herstel te bekostigen, werden via internet honderdduizenden euro’s bijeengebracht. Inmiddels is de jongen in Frankrijk aan het herstellen en heeft hij volgens zijn familie weer gevoel in zijn ledematen. Ook praat hij weer een beetje.  

De toen 17-jarige Bravery werd direct na het dramatische incident door omstanders omsingeld, door beveiligers overmeesterd en uiteindelijk aan de politie overgedragen. Hij bekende zijn daad en zit sindsdien achter slot en grendel. Deze maand krijgt hij te horen welke straf hij krijgt. De verwachting is dat hij veroordeeld wordt voor poging tot doodslag en dat hij daarvoor een lange gevangenisstraf krijgt opgelegd. 

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.