Volledig scherm
Mondkapjes als bescherming tegen het coronavirus. © EPA

Britse toerist (32) vecht voor leven ‘door coronavirus’, meer dan 200 Chinezen met longontsteking

UpdateEen Britse toerist vecht voor zijn leven in een ziekenhuis in Thailand nadat hij tijdens een bezoek aan het populaire eiland Koh Phi Phi is getroffen door een levensbedreigende longinfectie. Artsen in het ziekenhuis houden er rekening mee dat de kerngezonde Ash Shorley (32) slachtoffer is geworden van het coronavirus. Daarmee is hij mogelijk het eerste westerse slachtoffer van het oprukkende virus.

De 32-jarige Shorley zakte een aantal dagen geleden in elkaar toen hij in de zee aan het zwemmen was. De Brit moest door een gespecialiseerd watervliegtuig naar het ziekenhuis worden gebracht omdat hij door een ingeklapte long niet in staat was om op grote hoogte te reizen. Artsen kwamen tot de ontdekking dat Shorley dezelfde symptomen heeft als slachtoffers van het coronavirus.

De ouders van de Britse backpacker zijn vanwege de ernst van de situatie naar Thailand gevlogen om hun zoon te ondersteunen. Volgens zijn vader balanceert Shorley op het randje van de dood. ,,Als hij niet zo fit was, zou hij nu niet meer onder ons zijn. We wachten nu op de resultaten van het onderzoek. Het ziet er serieus uit’’, vertelt hij tegen The Sun.

Besmetting in Zuid-Korea

Het nieuwe coronavirus wordt gevreesd omdat het verwant is aan het virus dat SARS veroorzaakt. Aan die ziekte overleden in 2002 en 2003 bijna achthonderd mensen in 37 landen na een uitbraak in China. Er is nog weinig bekend over waar het nieuwe virus vandaan komt, hoe makkelijk het zich verspreidt en hoe gevaarlijk het is.

Inmiddels hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten een eerste besmetting gemeld met het coronavirus. Het gaat volgens de Zuid-Koreaanse gezondheidsdienst om een Chinese vrouw uit miljoenenstad Wuhan.

De 35-jarige vrouw bleek zondag op het vliegveld van Incheon koorts en ademhalingsproblemen te hebben en is onder quarantaine geplaatst, meldt persbureau Yonhap. Uit onderzoek bleek dat ze is besmet met het nieuwe virus, dat ook al is opgedoken in China, Thailand en Japan en in verband is gebracht met drie sterfgevallen.

De gezondheidsdienst meldt dat medepassagiers van de vrouw en bemanningsleden van het vliegtuig worden gecontroleerd. Premier Chung Sye-kyun heeft opdracht gegeven alle mogelijke maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Quote

Als hij niet zo fit was, zou hij nu niet meer onder ons zijn

Vader van Ash Shorley

217 slachtoffers

Vandaag werd bevestigd dat meer dan 200 mensen longontsteking hebben gekregen door het nieuwe virus: volgens Chinese staatsmedia gaat het om 217 gevallen. Vrijdag meldden de autoriteiten nog dat het er 59 waren. Van de 198 patiënten in Wuhan zijn er 3 overleden en 25 genezen.

Chinese autoriteiten maken zich zorgen over verdere verspreiding omdat zaterdag het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd. Volgens de nationale spoorwegmaatschappij zijn in de afgelopen tien dagen door het hele land al meer dan 100 miljoen mensen op drukke treinen gestapt om hun familie te bezoeken.

Ondanks dat het onzeker is of mondkapjes bescherming bieden, is het voor veel mensen een voor de hand liggende voorzorgsmaatregel. Apotheken in Wuhan zien de verkoop van mondkapjes stijgen: ,,Alle mondkapjes zijn vandaag uitverkocht. Er is tien keer zoveel vraag naar als voor de ziekte uitbrak’’, zegt een medewerker van een apotheek in Wuhan.

Volledig scherm
© AP

Advies ministerie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet afgelopen wekend weten ‘alert te zijn op’ het mysterieuze Chinese virus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies naar de Chinese regio met Wuhan aangepast. ,,Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen’’, aldus het departement.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans dat het virus in Nederland opduikt heel klein omdat er vanuit Wuhan geen directe vluchten naar ons land zijn. Directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel verklaart: ,,Er is nog veel onzeker: hoeveel besmettingen er precies zijn opgetreden, of iedereen wel ziek wordt na besmetting, of er overdracht is van mens op mens.’’

Volgens de RIVM’er, die ook hoogleraar infectieziekten is, is waakzaamheid geboden. ,,We zijn alert en houden de berichten goed in de gaten.’’ Op de vraag of we ons zorgen moeten maken, antwoordt de expert: ,,Er is teveel onzeker om de situatie goed te duiden. Dat geldt ook voor de risico’s.’’