Volledig scherm
De tiener trok de capuchon van haar trui over haar hoofd toen ze de rechtbank verliet en in een politiebusje werd afgevoerd © AP

Britse toeriste die verkrachting ‘verzon’ ook met kerst verplicht op Cyprus na uitstel zaak

De Britse toeriste die afgelopen zomer een groep van twaalf Israëlische toeristen beschuldigde van verkrachting, mag Cyprus voorlopig nog niet verlaten. Ze wordt beschuldigd van valse aangifte van verkrachting en moet mogelijk een jaar brommen. Daarnaast riskeert ze een boete van 1700 euro. De rechter doet uitspraak op 30 december.

De vrouw stelde in juli dat ze in de badplaats Ayia Napa langdurig door een groep jongemannen was verkracht. Dat zou zijn gebeurd op 17 juli. Een dag later werden de Israëlische jongens in de leeftijd van 15 tot 20 jaar gearresteerd. Vijf van hen werden na een week vrijgelaten omdat er geen bewijs tegen hen was. De andere zeven Israëliërs bleven langer vastzitten.

Maar anderhalve week na de arrestaties bekende de Britse dat haar beschuldiging gelogen was. Ze zou wel seks hebben gehad met een aantal van de jongens, maar dat was geheel vrijwillig, verklaarde ze toen. Zo luidde destijds ook het verweer van drie van de Israëlische jongens. Die bekenden inderdaad gemeenschap te hebben gehad met de Britse , maar dat zou met wederzijdse toestemming zijn gebeurd. De tieners waren afgelopen zomer in Cyprus om nog even te ontspannen voordat ze voor de eerste keer in het Israëlische leger moeten dienen.

Opnames

Volgens justitie op Cyprus was een van de jongens het vriendje van de Britse en had ze gedurende een aantal dagen seks met enkele anderen uit de groep. Ze zou woedend zijn geworden toen bleek dat sommige jongens video-opnames hadden gemaakt. De valse aangifte zou ze uit wraak hebben gedaan.

Maar eind augustus stelde de jonge vrouw dat ze destijds onder druk van de politie haar beschuldigingen had ingetrokken. Volgens een van haar advocaten werd de toeriste tijdens een politieverhoor zwaar onder druk gezet om de beschuldigingen in te trekken.

Bewijs

De Cypriotische autoriteiten ontkennen echter dat er druk is uitgeoefend en stellen dat de vrouw vrijwillig met een schriftelijke verklaring kwam. De advocaten van de Britse stellen op hun beurt bewijs te hebben dat hun cliënt niet heeft gelogen. ,,De stukken die wij hebben ingediend tonen aan dat haar verhaal correct was. Wij zijn daarom bijzonder verrast dat de rechtbank pas over tweeënhalve week uitspraak doet’’, aldus advocaat Michael Polak. 

De vrouw heeft sinds het begin van de misbruikrel in totaal een maand in de gevangenis doorgebracht. Haar reisdocumenten zijn ingenomen en ze moet zich drie keer per week op een politiebureau in de hoofdstad Nicosia melden. 

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.