Britse vissers woedend over brexit-deal: we zijn in de uitverkoop gedaan
Niet alleen de Europese vissers, maar ook de Britse vissers zijn ontevreden met het eindresultaat van de brexit-onderhandelingen. Ze zijn woedend op hun premier Boris Johnson omdat hij in hun ogen ‘uitverkoop heeft gehouden’.
Volgens het akkoord krijgen Europese vissers nog zeker 5,5 jaar toegang tot de Britse wateren, hoewel ze een kwart minder vis mogen vangen dan voorheen. Tijdens de brexitcampagne in 2016 beloofden de voorstanders van brexit nog dat de Britse vissers volledige soevereiniteit over de Britse wateren zouden krijgen. De vissers vinden hun eigen vangstquota nog steeds veel te laag.
De Britse Nationale Federatie van Vissersorganisaties zegt dat de sector is opgeofferd door Johnson. Als voorbeeld noemt de woordvoerder het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de schelvisvangst in de Keltische Zee, waar 80 procent van de vangst in handen van de EU-vloot blijft voor nog eens vijf jaar.
,,In de eindfase van de onderhandelingen heeft de premier grote concessies gedaan, ondanks de retoriek en zijn toezeggingen. Er zal natuurlijk een uitgebreide public relations-oefening plaatsvinden om de overeenkomst af te schilderen als een fabelachtige overwinning, maar het zal door de visserij-industrie gezien worden als een forse nederlaag’’, aldus voorzitter Barrie Deas tegen de Britse krant The Guardian.
Teleurgesteld
Ook de Nederlandse visserijsector reageerde al teleurgesteld over het visserijakkoord. Ze zijn weliswaar opgelucht dat ze toegang houden tot de Britse wateren, maar zijn niet gelukkig met de nieuwe vangstquota. Volgens brancheorganisatie VisNed betalen de Europese visserij en zeker de Nederlandse tongvissers een hoge prijs om de komende jaren toegang tot de Britse wateren te behouden.
In totaal wordt voor de gehele Europese Unie zo’n 1,6 miljard euro aan vangstrechten overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. ,,Door de omvang van de Nederlandse visserijsector betekent dit honderden miljoenen verlies aan vangstrechten voor Nederland”, stelt de brancheorganisatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Buckingham Palace onthult nieuwe foto’s Charles en Camilla
-
PREMIUM98
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Coronavirus
TERUGLEZEN | Aantal infecties in VK loopt sterk op, situatie qua besmettingen Barneveld zorgelijk
Hoewel het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen week is gedaald, neemt het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis en op de intensive care opnieuw toe. Ook het aantal sterfgevallen nam toe: afgelopen week overleden 583 mensen aan het virus en in het afgelopen etmaal 178: de grootste toename in een dag. We hielden je live op de hoogte van het coronanieuws. Dit blog is nu gesloten, maar een nieuw blog vind je hier.
-
PREMIUMMet video38
Russische vloot bestookt met zeedrones: ‘Nog nooit eerder op zo'n grote schaal ingezet’
-
-
-
Nederlandse drugsbaron (75) overleden in Britse gevangenis, pleegde 'grootste coke-misdrijf ooit' in VK
Een Nederlandse topcrimineel blijkt in een gevangenis in Engeland te zijn overleden aan de gevolgen van hartfalen. Het gaat om de 75-jarige Johnny K., een drugsbaron die jarenlang de straten van het land ‘overspoelde’ met immense hoeveelheden cocaïne. -
PREMIUMTwaalf vragen
Weekendje Londen kan nog, maar wonen en werken in Engeland worden moeilijk
De relatie met het Verenigd Koninkrijk verandert vanaf 1 januari drastisch, ondanks het akkoord met de EU. De chaos in de haven van Dover vormt een voorproefje van wat Europese bezoekers te wachten staat. Twaalf vragen én antwoorden over de brexitdeal.