Britten en Marokkaan in Oost-Oekraïne gaan in beroep tegen doodstraf
Twee Britten en een Marokkaan gaan in beroep tegen de doodstraf die ze van de pro-Russische rechtbank in Oost-Oekraïne opgelegd kregen. Dat meldt het Russische persbureau Tass. De drie werden gevangengenomen toen ze vochten voor de Oekraïense strijdkrachten.
In een telefoongesprek met zijn familie liet de Brit Aiden Aslin zijn familie al weten dat een executie aanstaande was. Als de Britse regering niet van zich laat horen, wordt het vonnis voltrokken, zou hij aan zijn familie hebben gemeld.
Aslin werd samen met een andere Brit (Shaun Pinner) en een Marokkaan (Saaudun Brahim) gevangen genomen toen ze in Marioepol meevochten met het Oekraïense leger. Een rechtbank in de pro-Russische, zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR) sprak twee weken geleden het doodvonnis uit tegen de drie. De rechter beschuldigde hen ervan ‘terroristen’ en ‘huurlingen’ te zijn. Volgens het Russische persbureau Interfax hadden ze misdaden begaan met de bedoeling ‘de constitutionele orde van de Volksrepubliek Donetsk omver te werpen’.
,,We bereiden het volledige beroep nog voor”, heeft de Oekraïense advocaat van een van de Britse mannen donderdag laten weten. ,,Mocht het beroep worden verworpen, dan dienen we een verzoek voor gratie in, dat is een recht van de verdachten in Donetsk.”
De Britse regering zei na de veroordeling dat deze zaak het oorlogsrecht schendt. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zijn de mannen krijgsgevangenen en zouden ze dus niet ter dood veroordeeld moeten worden.
‘De tijd dringt’
In het onlangs gevoerde telefoongesprek met zijn ouders heeft Aslin gezegd dat ‘de tijd dringt’. De Britse autoriteiten zouden geen contact hebben opgenomen en hij zal daarom worden geëxecuteerd. ,,Aiden was erg van streek toen hij zijn moeder belde”, zei zijn oma Pamela Hall tegen de BBC.
De Britse regering was overigens woest over de buitensporige straffen in dit ‘schijnproces’. Premier Boris Johnson droeg zijn ministers op er ‘alles aan te doen’ om hun vrijlating te verzekeren. Minister Liz Trust van Buitenlandse Zaken heeft de zaak besproken met haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Koeleba.
Bronnen zeggen tegen de BBC dat de regering niet van plan is rechtstreeks te onderhandelen met Rusland over de gevangenen. De Britten willen dat de drie als krijgsgevangenen worden behandeld. ,,Wat moet ik denken na het telefoontje van Aiden?” vraagt zijn oma. ,,Ik wil de moed niet verliezen, maar het is heel moeilijk. Ik moet Aiden geloven als hij zegt dat ze hem zullen executeren als de DPR geen reactie krijgt. Ik hoop natuurlijk dat dat niet waar is. Ik denk dat er contact moet worden gelegd tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland.”
Nieuw leven
Aslin en Pinner verhuisden al in 2018 - ver voor de Russische invasie - naar het land om er met hun Oekraïense partners een nieuw leven op te bouwen. Ze meldden zich aan bij het Oekraïense leger. De Britten werden gevangen genomen na wekenlang de belegerde stad Marioepol te hebben verdedigd.
Desondanks beschuldigen de Russen hen ervan huursoldaten te zijn. De families van de Britten ontkennen dat. Aslin stond op het punt te trouwen met zijn verloofde. ,,Ik weet dat Boris Johnson naar Kiev is geweest en opnieuw met president Zelenski heeft gesproken”, zegt oma Hall. ,,Ik hoop dat ze over deze jongens hebben gesproken.”
De afgelopen weken zijn de Britse krijgsgevangenen meerdere keren op de Russische televisie getoond. Alex Tobiassen, die zich tegelijk met Aslin en Pinner bij het Oekraïense leger voegde, vreest voor het lot van de twee. ,,Het is absoluut nijpend. Ik hoop dat zowel de Britse regering als de Oekraïense regering zal optreden en een manier zal vinden om over hun vrijlating te onderhandelen. Dat is alles waar ik voor bid.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
10-jarig slachtoffer van verkrachting gedwongen naar andere staat voor abortus
Een 10-jarig meisje dat door een verkrachting zwanger raakte is een abortus geweigerd in Ohio. De Amerikaanse staat scherpte zijn wetten aan na de uitspraak van het hooggerechtshof over abortus. Het meisje is naar de naastgelegen staat Indiana gereisd om alsnog de zwangerschap af te breken. -
PREMIUMFeest in China
Hongkong 25 jaar in Chinese handen: metropool sombert over verloren vrijheid
Met vuurwerk, trompetgeschal en marcherende soldaten wordt vandaag gevierd dat Hongkong precies 25 jaar geleden in Chinese handen kwam. De stad bereidt zich al weken voor op het evenement, waarbij de verwachting is dat leider Xi Jinping een speech zal geven. Maar lang niet iedereen in Hongkong is in een feeststemming. -
Luchtvaartmaatschappijen VS maken ‘geslacht X’ mogelijk bij boeking
Bij een aantal grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen reizigers uiterlijk eind 2024 niet alleen voor de optie man of vrouw maar ook voor geslacht X kiezen bij het boeken van een ticket. Bij de maatschappijen United en American is dat nu al mogelijk, maar bij bedrijven als Delta, Southwest en JetBlue nu nog niet. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
ter dood veroordeeld
Britten woest over 'groteske straffen’ in pro-Russisch ‘schijnproces’: ‘Ze zijn geen huurlingen’
De Britse regering hekelt de uitspraak van de rechtbank in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne. Die heeft gisteren twee Britten en een Marokkaan ter dood veroordeeld wegens hun deelname aan de oorlog aan de kant van Oekraïne. -
PREMIUM
Wen er maar aan, mannen: de Oranjevrouwen zijn booming
Veel mannen hebben nog altijd moeite om voetbalvrouwen een plekje te geven in hun universum. Als de Leeuwinnen deze week aftrappen op het EK, zullen ze weer superkritisch zijn. NOS-commentator en jeugd-international Suse van Kleef kaatst de bal terug.