Volledig scherm
PREMIUM
Nevine Mann is met haar moestuin zelfvoorzienend. © Suse van Kleef

Britten hamsteren met oog op no deal brexit

Blikvoedsel, gedroogd fruit, vlees in de vriezer en zaden om groenten te verbouwen: een groep Britten bereidt zich voor op voedseltekorten mochten de brexitonderhandelingen klappen en het Verenigd Koninkrijk op 29 maart zonder deal uit de EU stapt.

Quote

Met onze voorraad zouden we zo’n vier tot zes maanden kunnen leven.

Nevine Mann

Overdreven? Helemaal niet, vindt Nevine Mann. ,,Wij maken ons steeds meer zorgen om een no-deal-brexit en wat dat betekent voor de voedsel- en medicijnvoorraad. Vanaf juli kochten wij tijdens het boodschappen doen elke keer wat extra dingen, en stukje bij beetje bouwden we zo een grote voorraad op voor als het echt misgaat. Rijst, pasta, bonen en ingeblikt voedsel: dat soort dingen. Meer kopen is niet nodig, maar ook niet mogelijk: ons huis is nu vol.”

Na een akkoordloze brexit kan er chaos ontstaan in de havens, omdat alle inkomende goederen moeten worden gecontroleerd. Dan zullen supermarkten binnen enkele dagen te maken krijgen met lege schappen. Nevine en haar man en drie kinderen kunnen dan wel even vooruit. ,,Met onze voorraad zouden we zo’n vier tot zes maanden kunnen leven. We hebben niet alleen eten ingeslagen, maar ook medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen, en verzorgingsproducten als shampoo en deodorant. We hebben zelfs genoeg voor de hond en kat. Al met al hebben we denk ik zo’n 1500 pond uitgegeven.”