Volledig scherm
EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. © EPA

'Britten moeten rechten EU-burgers beter beschermen'

De rechten van niet-Britse EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen, werken en studeren zijn na de brexit onvoldoende gegarandeerd. Zij moeten hun leven kunnen voortzetten zoals ze dat nu doen en dezelfde garanties daarvoor hebben als de Britten die in een EU-lidstaat wonen.

Dat zei de EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier vandaag in Brussel. De Britse regering heeft aangeboden om de EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk verblijven een speciale status te geven, en die te garanderen onder Brits recht. Maar Barnier wees erop dat omstandigheden in het land kunnen veranderen en dat daarom het Europese Hof van Justitie moet (blijven) waken over de rechten van deze mensen. Dat wil Londen niet, en dat zorgt volgens de Fransman voor onzekerheid.

De eerste gesprekken met de Britse onderhandelaar David Davis zijn vorige maand 'op goede voet' gestart, zei de Fransman. De onderhandelingen worden maandag hervat. ,,Het zware werk begint nu'', aldus Barnier. Hij zei dat eerst politieke overeenstemming moet worden bereikt over de te bewandelen weg naar een scheiding voordat technische onderhandelingen kunnen beginnen.

Verplichtingen

Zo is het noodzakelijk dat de Britten erkennen dat ze hun financiële verplichtingen uit de periode van hun EU-lidmaatschap nakomen, anders kan volgens Barnier niet verder worden gepraat. Hij reageerde hiermee op de opmerking van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die gisteren de bedragen die officieus circuleren (tussen 50 en 100 miljard euro) met afpersing vergeleek. Hij zei dat de EU kan 'fluiten' naar de centen. ,,Ik hoor geen gefluit, ik hoor alleen een klok tikken'', was de reactie van Barnier.