EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.
Volledig scherm
EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. © EPA

'Britten moeten rechten EU-burgers beter beschermen'

De rechten van niet-Britse EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen, werken en studeren zijn na de brexit onvoldoende gegarandeerd. Zij moeten hun leven kunnen voortzetten zoals ze dat nu doen en dezelfde garanties daarvoor hebben als de Britten die in een EU-lidstaat wonen.

 1. Uitbarsting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte

  Uitbar­sting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte

  Zelden bereikt een aswolk na een vulkaanuitbarsting zulke hoogtes. De meest krachtige uitbarsting in de tweede helft van de vorige eeuw staat op naam van Mount Pinatubo op de Filipijnen in 1991. Destijds kwam de aswolk tot zo'n 40 kilometer hoogte, al zou dat met de huidige en meer accurate technologie nog wel hoger geweest kunnen zijn. Dat zegt de Brit Simon Proud, onder meer verbonden aan het UK National Centre for Earth Observation - die nu onderzoek doet naar de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vorige week.
 2. Belarussische ambtenaren die Ryanair-vlucht ‘kaapten’ aangeklaagd om luchtpiraterij
  update

  Belarussi­sche ambtenaren die Ryanair-vlucht ‘kaapten’ aange­klaagd om luchtpira­te­rij

  Vier Belarussische ambtenaren zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd om ‘luchtpiraterij’ vanwege hun betrokkenheid bij de landing van een Ryanair-vlucht in Minsk in mei vorig jaar. Aan boord van dat toestel, dat vanuit Griekenland onderweg was naar Litouwen, zat het Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, die na een gedwongen landing in de hoofdstad gearresteerd werd. Belarus ontkent dat het een Ryanair-vliegtuig dwong om te landen op de luchthaven.