Volledig scherm
Franse (links) en Britse (rechts) mariniers tijdens een oefening. © EPA

Britten sturen extra mariniers naar Perzische Golf: ‘Wie anders dan Iran achter aanvallen?’

UpdateDe Britse marine stuurt honderd manschappen naar de Perzische Golf om te helpen met de bescherming van Britse schepen. De maatregel volgt op een aantal aanslagen op olietankers de afgelopen week. De mariniers zullen meevaren op de Britse oorlogsschepen die er patrouilleren en daar snelle reactie-eenheden vormen.  

Volledig scherm
Een videostill van de door het Pentagon vrijgegeven video. Het kleine schip zou van Iran zijn. © ÀD

Dat meldt de krant The Telegraph op gezag van anonieme bronnen. Het sturen van de extra troepen is het zoveelste teken van de opgelopen spanningen in de regio na verschillende aanvallen op olietankers. De aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman afgelopen week hebben de vrees gevoed dat er meer aanslagen op commerciële schepen kunnen plaatsvinden. Vorig maand werden al vier olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten op de korrel genomen.

Engeland beschuldigt, in navolging van de Verenigde Staten, Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de tankers in de Golf van Oman. Beide landen zijn bezig met een onderzoek. De VS presenteerden eerder videomateriaal als bewijs. Daarop zou te zien zijn hoe een Iraans oorlogsschip langszij de Japanse tanker  Kokuka Courageous vaart om een niet ontplofte mijn van de wand van het schip te plukken. De Verenigde Staten hebben al marine en luchtmacht in het gebied ingezet om de toegenomen spanningen.

De Britse minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken zei vandaag tegen de BBC nog eens dat het Verenigd Koninkrijk er ,,zo goed als zeker’’ van is dat Iran achter de aanvallen zit. ,,We hebben onze inlichtingen verzameld ... We geloven niet dat iemand anders het gedaan kan hebben.’’ Hunt riep alle betrokken landen op te proberen de ontstane situatie te de-escaleren.

‘Geen respect’

Volledig scherm
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. © AP

Experts noemden het bewijs in de door de VS vrijgegeven videobeelden tegenover deze site eerder nog niet overtuigend. De beelden blijven vaag. Toch denken ook zij dat Iran er vermoedelijk wel iets mee te maken heeft. Zo kan het land Amerika laten zien dat het niet met zich laat sollen.

Iran ontkent evenwel in alle toonaarden iets met de ontploffingen te maken te hebben. Het weerhield de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman - bondgenoot van de VS - er vandaag niet van zich ook nadrukkelijk te mengen in de polemiek en Iran te verdenken van de incidenten. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een ‘resoluut standpunt’ in te nemen. 

,,Het Iraanse regime toonde geen respect voor het bezoek van de Japanse premier aan Teheran en terwijl hij daar was, werden zijn inspanningen beantwoord met het aanvallen van twee tankers, waarvan er één Japans was’’, aldus de kroonprins. ,,Het koninkrijk wil geen oorlog in de regio, maar het zal niet aarzelen om eventuele bedreigingen voor zijn bevolking, zijn soevereiniteit of zijn essentiële belangen aan te pakken.’’

Bergen schepen

Afgelopen donderdag werd de Kokuka Courageous, die methaan vervoerde, vlakbij de belangrijke Straat van Hormuz tweemaal getroffen, evenals het Noorse tankschip Front Altair. De bemanning van een schip van de Nederlandse rederij Acta Marine schoot te hulp er brand uitbrak op de Noorse tanker.

De Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis heeft opdracht gekregen voor het bergen van de twee beschadigde olietankers en hun lading. De Front Altair had de kust van de Verenigde Arabische Emiraten vanochtend tot 37 kilometer genaderd en is op weg richting de havenstad Khorfakkan. 

De twee olietankers die geraakt zijn in de Golf van Oman zijn na het incident geëvacueerd. Bekijk de beelden hier:

Volledig scherm
De Noorse tanker Front Altair in brand in de Golf van Oman. © REUTERS