De regering van Boris Johnson wil na de brexit geen visa meer verstrekken aan laag opgeleide arbeidskrachten.
Volledig scherm
De regering van Boris Johnson wil na de brexit geen visa meer verstrekken aan laag opgeleide arbeidskrachten. © via REUTERS

Britten willen laagopgeleide immigranten weren na brexit

Het Verenigd Koninkrijk gaat nu het uit de EU is, straks geen visa meer verstrekken aan laag opgeleide arbeidskrachten. De regering van premier Boris Johnson wil dat werkgevers afzien van het huren van ‘goedkope arbeidskrachten’ uit Europa. In plaats daarvan kunnen ze beter investeren in het behoud van hun huidige werknemers en in automatisering.

De minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, zei tegen de BBC dat de regering het aantal mensen dat laagopgeleid is en naar het land komt, wil verminderen. ,,Mensen met bepaalde talenten moeten juist worden aangemoedigd te komen’’, zegt de bewindsman. Om dat te kunnen beoordelen wil de regering een puntenstelsel invoeren voor mensen die willen komen werken in Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

De Britten stapten formeel 31 januari uit de EU. Als de overgangsperiode 31 december eindigt zou bekend moeten zijn hoe Brussel en Londen samen verdergaan. Volgens de Britse plannen worden vanaf 1 januari 2021 burgers uit de EU en burgers uit andere delen van de wereld gelijk behandeld.

Bekijk hier onze video's over de brexit.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”