Broer van ‘ontsnappingskoning’ spoorloos na vlucht uit gevangenis Turnhout

Vijf gevangenen zijn gisteravond ontsnapt uit de gevangenis van Turnhout, niet ver van de Nederlandse grens. Onder hen ook enkele zware jongens. Het vijftal slaagde erin om tijdens de avondwandeling over een draad en vervolgens over een muur van zes meter te klimmen. Ze zouden gebruik hebben gemaakt van een ‘dode hoek’. Nog twee van hen zijn voortvluchtig: Baghat Abderrahim en Oualid Sekkaki, de broer van ‘ontsnappingskoning’ Ashraf Sekkaki, melden bronnen tegen deze nieuwssite.

De dagelijkse avondwandeling van de gedetineerden in de gevangenis in Turnhout liep gisteravond op haar einde, toen vijf gedetineerden erin slaagden om te ontsnappen. Het gaat om Mohamud Ahmed Hamza, Hasni Adil, Alhaj Mahmoud, Baghat Abderrahim en Oualid Sekkaki.

Ze klauterden over een draad en over de gevangenismuur van zes meter hoog. Ze knipten de alarmdraad door en sprongen daarna hun vrijheid tegemoet. Ze ontsnapten uit vleugel D. Opmerkelijk volgens cipiers, want dat is de meest recente vleugel - hij is pas open sinds 2013. ,,Mogelijk hebben ze hulp gekregen van buitenaf”, zegt korpschef Roger Leys van de politie van Turnhout. ,,Maar dat is nog niet duidelijk.” Die kans is echter groot: buiten de muur lagen kleren klaar zodat de gevangenen zich meteen konden omkleden. Er is ook sprake van een dode hoek, waardoor de gedetineerden ontsnapten aan de bewakingscamera’s.

Broer ontsnappingskoning

Meteen werd een grote klopjacht opgezet om de gedetineerden te pakken. De politie zette daarvoor speurhonden en helikopters in. Tijdens een zoekactie in een bos vlak bij tennisclub Den Bremt werden volgens getuigen ook schoten gelost. Er zou ook zijn geprobeerd om in te breken in het gebouw van een scouting even verderop. Mogelijk was ook dat het werk van één of meerdere ontsnapte gedetineerden, in een poging daar te schuilen.

‘s Avonds werden drie van de vijf gevat bij het rangeerstation in Turnhout, waar de treinen ‘s nachts staan. Het trio is uit een bosje geplukt en geboeid afgevoerd.

Identiteit

Het Gevangeniswezen wilde gisteren de identiteit van de ontsnapte gevangenen niet vrijgeven, maar uit informatie van deze site blijkt dat één van de twee nog voortvluchtigen de 26-jarige Oualid Sekkaki is. Officiële bevestiging van de politie is er nog niet. De korpschef van politie Turnhout houdt het op ‘ik kan dat bevestigen noch ontkennen‘.

Sekkaki zit in Turnhout een celstraf van twee jaar uit voor een schietpartij in Hoboken in de zomer van 2015. Een 28-jarige man raakte toen gewond aan de knie. Oualid is de broer van ‘ontsnappingskoning’ Ashraf Sekkaki (36), een gangster met onder meer gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings op zijn cv. Hij raakte vooral bekend na een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Brugge in 2009, met een helikopter die touwen lieten landen op de binnenplaats van de gevangenis. 

Een jaar later slaagde hij er ook in om te ontsnappen uit een gevangenis in Marokko. En opmerkelijk: diezelfde Ashraf Sekkaki was tot gisteravond ook de laatste gevangene die erin slaagde te ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout. Zestien jaar geleden zaagde hij met een binnengesmokkelde slijpschijf de tralies voor een raam van de fitnessruimte in de gevangenis door. Via ladders die aan de buitenkant klaarstonden slaagde hij erin te ontsnappen. Sindsdien waren er geen nieuwe ontsnappingen meer in Turnhout, tot gisteravond Oualid Sekkaki samen met vier andere gedetineerden het ‘voorbeeld’ van zijn oudere broer volgde.

Al 12 dit jaar

Dit jaar zijn in België al minstens twaalf gedetineerden ontsnapt. In het halfopen penitentiair landbouwcentrum in Ruiselede (bij Gent) konden in juli vier gevangenen ontsnappen. Een maand later ontsnapte ook in Antwerpen een 23-jarige gevangene, toen die in de kantoren van de federale gerechtelijke politie ondervraagd werd. Tijdens een pauze kon hij de benen nemen. In januari al nam een gevangene in Namen (bij Charleroi) de benen, toen hij de hal van de gevangenis aan het poetsen was. Toen de 39-jarige man merkte dat de toegangspoort openstond, liet hij zijn borstel staan en vluchtte hij weg.

In november slaagde een gedetineerde uit de gevangenis van Jamioulx (dorp in Henegouwen) er nog in te ontsnappen tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis in Lodelinsart (ook een dorp in Henegouwen), waar hij lag na een vechtpartij met een andere gevangene. Met de vijf ontsnapte gevangenen in Turnhout erbij, staat de teller intussen al op twaalf dit jaar. En dat is opvallend, want zowel vorig jaar als in 2017 werd slechts één ontsnapping uit een gevangenis genoteerd. In 2016 zelfs geen enkele.

De gevangenis in Turnhout
Volledig scherm
De gevangenis in Turnhout © Jef Van Nooten
  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.