Broers en zussen overleden bij dodelijkste ongeval in 9 jaar in VS

VIDEOTwee pasgetrouwde stellen, vier zussen uit één familie en twee broers uit een andere behoren tot de twintig dodelijke slachtoffers na een ongeval met een limousine in de Amerikaanse staat New York. Bij het verkeersongeval, dat de meeste levens eiste in de VS in de laatste negen jaar, kwamen 18 inzittenden en twee voorbijgangers om het leven. 

Volledig scherm
© AP

Het ongeluk gebeurde zaterdag in Schoharie, vlakbij de stad Albany, een kleine 300 kilometer boven de stad New York. De witte limo reed met zo'n 100 kilometer per uur over een kruising zonder te stoppen, botste tegen een geparkeerde auto en raakte twee voetgangers voordat het voertuig tot stilstand kwam in een afzink langs de weg. 

In de verlengde auto zaten zeventien dertigers en een chauffeur. Zij kwamen allen, net als de twee voetgangers, om het leven. Het gezelschap in de limousine was op weg naar een brouwerij om er de dertigste verjaardag van Amy Steenburg te vieren, en niet naar een bruiloft zoals sommige media eerder meldden. 

Zussen

Volledig scherm
De vier zussen: Allison King (linksachter) Mary Dyson (midden achter), Abby Jackson (midden voor) en Amy Steenburg (rechts). © Facebook

Amy en haar drie zussen - Mary Dyson, Allison King en Abby Jackson - zaten allen in de limousine. Dat gold ook voor Axel Steenburg (29), met wie Amy net was getrouwd, en zijn broer Rich (34). Ook twee echtgenoten van twee van Amy's zussen kwamen om het leven.

Volgens Barbara Douglas, een tante van de zussen, waren haar nichtjes slim, knap en levenslustig. Ze waren 30 tot 35 jaar oud. ,,Ik heb er geen woorden voor. Hoe moet je zo'n ongeval bevatten waarbij vier zussen, vier dochters overlijden."

,,De jongste van de vier was pas getrouwd", zegt ze over Amy. ,,Haar echtgenoot had een surpriseparty voor haar georganiseerd. Ze hadden alle vier nog een heel leven voor zich. Een van hen had twee kinderen, een ander had er één."

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Adam en Abby Jackson en hun twee kinderen van 4 jaar en 16 maanden. © GoFundMe

Volgens Tom King, de 35-jarige broer van de vrouwen, waren de vier erg hecht. ,,Ze waren als de vier musketiers", zei hij tegen New York Post. ,,Mijn ouders verkeren in shock."

In de limousine zaten ook Erin (34) en Shane McGowan (30), net vijf maanden met elkaar getrouwd. 'Onze familie zal nooit meer hetzelfde zijn', schreef Shane's moeder op Facebook. Een neef van Erin, Patrick Cushing, behoorde ook tot de overleden slachtoffers, net als chauffeur Scott Lisinicchia (53). 

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Shane en Erin McGowan. © GoFundMe

Bus kapot

Amy Dunlop-Johnson had enkele familieleden in het gecrashte voertuig zitten. Zij zegt tegen CBS dat de groep ook enkele wijngaarden in de regio had bezocht. Daarna gingen ze op weg naar de brouwerij. 

De dochter van Valerie Abeling, ook een tante van enkele overledenen, zou eigenlijk ook meegaan maar was op het laatste moment toch afgehaakt. Ze had haar moeder verteld dat de groep 'een soort bus' had gehuurd, maar dat die kapot was gegaan en was vervangen door de limousine. De jonge vrouw had tot vlak voor het ongeval nog met enkele van de slachtoffers geappt. 

Zo stuurde Erin McGowan twintig minuten voor het ongeval nog een tekstbericht naar haar zus, waarin ze schreef dat de limo in 'wel erg slechte staat' verkeerde. 

De politie vermoedde vlak na het ongeval dat er een botsing met een ander voertuig op een kruising aan de crash voorafging. De onderzoeksraad National Transportation Safety Board (NTSB) doet nu onderzoek naar het incident.

Het is het dodelijkste verkeersongeval in Amerika sinds 2009. Toen crashte een vliegtuig in Buffalo, New York. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven.

Volledig scherm
Onderzoekers bekijken de rampplek. © AP
Volledig scherm
Tante Barbara Douglas barst voor de aanwezige media in tranen uit. © AP
Volledig scherm
© AP