Bruidspaar overleeft bomaanslag op trouwfeest: ‘Ik zal nooit meer gelukkig zijn’

VideoDe kersverse bruid en bruidegom hebben de verwoestende bomaanslag zaterdagnacht (lokale tijd) tijdens hun receptie in Kaboel overleefd, maar vele van hun familieleden niet. ,,Ik zal dit nooit kunnen vergeten, hoe hard ik dat ook probeer’’, zegt de bruidegom over het dramatische begin van zijn huwelijk.

Mannen dragen een doodskist met daarin een van de slachtoffers van de bomaanslag op de bruiloft in Kaboel.
Volledig scherm
Mannen dragen een doodskist met daarin een van de slachtoffers van de bomaanslag op de bruiloft in Kaboel. © REUTERS

Bij de explosie - inmiddels opgeëist door een lokale tak van Islamitische Staat - in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad zijn minstens 63 doden en 182 gewonden gevallen. De bruid en bruidegom overleefden de aanslag, maar zijn in shock. Bruidegom Mirwais Elmi haalt tegenover lokale media terug hoe hij enkele uren voor de explosie nog vrolijke gasten welkom heette op het feest. Slechts enkele uren later zag hij de vele lichamen worden weggedragen.  

,,Mijn geluk is omgeslagen in diep verdriet’’, zegt hij. ,,Ik ben mijn broer kwijtgeraakt, vrienden, familieleden. Ik zal in dit leven nooit meer geluk kunnen vinden. Ik zal het nooit kunnen vergeten.’’ Hij vertelt hoe zijn familie en bruid in shock zijn. ,,Ze kunnen niet meer praten. Mijn bruid valt steeds flauw.’’ Haar vader laat lokale media weten dat veertien leden van hun familie ook om het leven zijn gekomen. 

Op foto's is te zien hoe de eerste begrafenissen al hebben plaatsgevonden. Bruidegom Mirwais is er niet bij geweest. ,,Ik kan niet naar de begrafenissen. Ik voel me zo zwak’’, zegt hij. ,,Ik weet dat dit niet het laatste lijden van ons Afghanen zal zijn. Dat lijden zal doorgaan.’’

Lees door onder de foto.

Foto's tonen de ravage in de feestzaal in Kaboel. Temidden daarvan staat de bank waarop het kersverse bruidspaar plaats zou nemen.
Volledig scherm
Foto's tonen de ravage in de feestzaal in Kaboel. Temidden daarvan staat de bank waarop het kersverse bruidspaar plaats zou nemen. © AFP

Big business

De explosie vond plaats in het Dubai City trouwcentrum, in het westen van de stad. Daar waren meer dan 1000 mensen bijeen. De bom zou zijn afgegaan bij het podium waar muzikanten optraden. ,,Iedereen was aan het dansen en vierde feest. Na de explosie was het een grote chaos’’, zegt een ooggetuige. ,,Alle jongeren, kinderen en andere mensen die daar in de buurt waren, zijn gedood’’, aldus feestganger Gul Mohammad.

De bruiloftsfeesten zijn er big business. De grote en vrolijk verlichte trouwzalen in de stad zijn het centrum van gemeenschapsleven. Aan de bruiloftsfeesten wordt veel geld uitgegeven. Meestal worden honderden gasten uitgenodigd.

De aanslag op de trouwzaal was de zeventiende grote aanslag in de hoofdstad Kaboel sinds januari. Bij de vorige zestien werden volgens de autoriteiten minstens 113 mensen gedood en meer dan 700 gewond.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS