Volledig scherm
Er lijkt onvoldoende steun voor de brexitdeal van de Britse premier Theresa May in het Britse Lagerhuis. © AFP/Mark Duffy/UK Parliament

Brussel bereidt zich voor op brexit zonder akkoord

De Europese Commissie is begonnen met de invoering van een actieplan voor het geval het Verenigd Koninkrijk op 30 maart zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Brussel heeft veertien tijdelijke noodmaatregelen in petto om de verwachte verstoringen voor burgers en bedrijfsleven het hoofd te bieden.

Een no-dealbrexit wordt steeds waarschijnlijker nu in het Britse Lagerhuis onvoldoende steun lijkt te zijn voor het brexitakkoord dat Theresa May in november met de EU sloot. Het Lagerhuis gaat er in de week van 14 januari over stemmen. ,,Gegeven de voortdurende onzekerheid is de commissie overgegaan tot het noodplan'', schrijft het dagelijks bestuur van de EU in een verklaring.

De maatregelen zijn met name gericht op het vliegverkeer, het gebied van de financiële dienstverlening en de douanes. ,,Dit zijn terreinen waar het absoluut nodig is om de vitale belangen van de EU te beschermen'', aldus de commissie.

Deze week werd bekend dat het parlement in de derde week van januari stemt over het brexitakkoord