Volledig scherm
Vluchtelingen in september 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije. Hongarije laat ze niet door. © ANP

Brussel bijt door: asielweigeraars Polen, Hongarije en Tsjechië voor de rechter

Brussel bijt eindelijk door. Polen, Hongarije en Tsjechië mogen voor de Europese rechter gaan uitleggen waarom ze hardnekkig blijven weigeren asielzoekers uit de probleemlanden Italië en Griekenland op te nemen.

Onder luid applaus van het Parlement sleept de Europese Commissie de drie landen voor de rechter, als lichtend voorbeeld ook voor andere lidstaten. Drie maanden voor de deadline (26 september) zijn van de afgesproken 160.000 asielzoekers er immers nog steeds maar 20.869 herplaatst – van wie 1907 in Nederland. 

,,We hebben alle middelen uitgeput, voortdurend opgeroepen tot actie. Ik ben geen gelukkig man dat ik dit moet doen, maar het kon niet anders”, aldus Migrantencommissaris Dimitris Avramopoulos. 

 Het destijds al omstreden spreidingsbesluit is door de lidstaten zelf genomen ‘en is volkomen rechtsgeldig’, aldus de Griek. Oost-Europese landen die het daar niet mee eens waren werden eerst langdurig bewerkt en daarna overruled. Maar Polen en Hongarije deden net of er geen besluit genomen was: ze namen nul asielzoekers op. Tsjechië hield het bij 12 en gooide daarna de deur ook ostentatief dicht. 

Genoeg

De Europese Commissie heeft er nu genoeg van. Solidariteit kan niet van één kant komen, vindt ze. Juist Oost-Europa heeft de afgelopen jaren miljarden aan economische steun uit Brussel gekregen. Dan loop je niet weg als twee partnerlanden, louter door hun geografische ligging, door massa’s migranten worden overspoeld. 

,,Dat is niet uit te leggen in de rest van Europa, die wel gewoon Eritreeërs en Syriërs opneemt uit Griekenland en Italië", aldus CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Zijn fractie bekijkt of onwillige landen op steun te korten zijn als ze blijven dwars liggen. ,,Eindelijk daadkracht”, reageert ook Judith Sargentini (GroenLinks). Zij was kort geleden nog op de Griekse eilanden en zag er met eigen ogen de ellende van duizenden vluchtelingen die al meer dan een jaar geen kant uit kunnen. Onder hen ook veel onbegeleide minderjarigen, die allerlei risico’s lopen.

Knallende ruzie

Brussel riskeert door zijn kordate optreden een knallende ruzie met de Oost-Europeanen, maar gaat dat blijkbaar niet uit de weg. Het belast wel extra de top van staats- en regeringsleiders eind volgende week, onder meer over migratie. 

De Commissie dreigde de afgelopen maanden al heel vaak met een gang naar de rechter, maar stelde de feitelijke stap steeds uit. ,,Nu gaat het om drie landen die al minstens een jaar niks hebben gedaan en van wie er ook geen aanbod ligt, maar als zij tot inkeer komen kunnen ze nog steeds ontsnappen aan sancties”, aldus Avramopoulos. 

Volgens Sargentini mag Brussel tegen best nog meer landen optreden, zeker als zij onmogelijke eisen stellen. Zo weigert Bulgarije Eritreeërs en willen de Slowaken alleen mensen met reisdocumenten of alleenstaande vrouwen met kinderen.

Landen boos

De drie betrokken landen reageren boos. ,,Onze regering beschouwt dit als chantage”, aldus de Hongaarse buitenlandminister Peter Szijjarto. Zijn Poolse collega Wytold Waszcczykowski: ,,Wij voelen ons niet bedreigd door dit soort illegale sancties.” De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka: ,,De quota werken niet, bevorderen de illegale immigratie en hebben het vertrouwen van de burger in de EU verminderd.”

Zij liggen dus meteen op ramkoers met de EU. Dat belooft weinig goeds voor de top van staats- en regeringsleiders eind volgende week, onder meer over migratie. Volgens Avramopoulmos kan het drietal nog steeds aan sancties ontsnappen, 'als ze nu snel tot inkeer komen'. Van Sargentini mag Brussel juist nog meer landen aanpakken. Zo weigert Bulgarije Eritreeërs en wil Slowakije alleen mensen met reisdocumenten of alleenstaande vrouwen met kinderen.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.