Brussel intensiveert strijd tegen mensensmokkel, visabeperkingen Belarus
Europa intensiveert de strijd tegen mensensmokkel. Er komt meer samenwerking met derde landen en de bestraffing van gepakte smokkelaars moet veel effectiever. Een ‘state actor’ als Belarus wordt per direct gestraft met een flinke reeks visabeperkingen.
Frans BoogaardLaatste update:29-09-21, 13:35
Eurocommissarissen Margaritis Schinas en Ylva Johansson kondigden dat vanmiddag aan ter gelegenheid van de eerste verjaardag van hun ‘migratiepact’, dat al die tijd nog niet veel verder is gekomen. Toch staat Europa er nu beter voor om eventuele grote migratiestromen te keren, bijvoorbeeld uit Afghanistan, dan zes jaar geleden, aldus Schinas. Dat komt vooral door de sterk verbeterde bewaking van de Europese buitengrenzen. ,,Wie mensensmokkel inzet voor politieke doeleinden of om de Europese eenheid te testen, zullen we teleurstellen”, aldus Schinas, sprekend over Belarus.
Hij voegde eraan toe dat Brussel niet de Belarussische bevolking wil straffen: de visabeperkingen zullen alleen gelden voor regeringsofficials en houders van een politiek paspoort. Brussel wil daarmee bereiken dat Loekasjenko stopt met zijn ‘migratieservice’. Zowel de Europese Commissie als de Navo verdenkt de Belarussische dictator ervan dat hij asielzoekers ronselt in bijvoorbeeld Irak, ze naar Minsk overbrengt en vandaar naar de grens met Litouwen. Johansson: ,,Hij is wanhopig en probeert ons op die manier onder druk te zetten. Maar we laten hem niet slagen.”
Loekasjenko is wanhopig en probeert ons op die manier onder druk te zetten. Maar we laten hem niet slagen
Ylva Johansson.
Bewondering
Grensbewakingsdienst Frontex heeft al bewakers in Letland en Litouwen en zal, als Warschau daarom vraagt, er ook naar Polen sturen. Volgens Johansson, die bijna met bewondering sprak over hoe snel mensensmokkelaars zich aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen, krijgt Loekasjenko bij zijn smokkelpraktijken alle steun van de georganiseerde misdaad, voor wie drugs- en mensensmokkel en geld witwassen de prioritaire activiteiten zijn. Zowat 90 procent van wie Europa illegaal binnenkomt maakt gebruik van mensensmokkelaars, aldus Johansson. ,,En sommigen zeggen ook 99 procent.”
Buurlanden van Belarus moeten volgens haar op hun hoede zijn dat Minsk geen terroristen Europa binnensmokkelt om hier aanslagen te plegen. Volgens Schinas gaat Europa ook harder optreden tegen illegaal werk, voor een deel van de migranten uit vooral nogal wat Afrikaanse landen de belangrijkste reden om te proberen naar Europa uit te wijken.
Diepe teleurstelling
Schinas sprak er zijn diepe teleurstelling over uit dat het zeer uitgebreide migratiepact dat hij en Johansson vorig jaar op tafel legden, bij de lidstaten maar niet verder komt. ,,Alles om het migratieprobleem aan te pakken zit er in. En als we de afgelopen jaren iets geleerd hebben is het toch wel dat solo-optreden geen optie is. Er zit een zekere mate van ironie in. We hebben de oplossing praktisch in onze handen, maar we pakken haar niet.”
Ook de migratieplannen van de vorige Commissie, gepresenteerd in 2015, struikelden op gebrek aan politieke wil onder een beperkt aantal vooral Midden- en Oost-Europese lidstaten. Volgens toenmalig Commissievoorzitter Juncker beloven de lidstaten al een gemeenschappelijk asielbeleid sinds 1999.
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.