Volledig scherm
De politie doet volop onderzoek in Brussel. Ook vandaag wordt sporenonderzoek gedaan. © BELGA

Brussel na terreurpoging op scherp

UpdateHet sporenonderzoek op station Brussel-Centraal door de politie is vanochtend rond 05.30 uur afgerond. Rond 6.15 uur werd het lijk van de verdachte afgevoerd. De onderzoekers namen ,,een hoop materiaal in bruine zakken en dozen" mee naar buiten, aldus persbureau Belga. Gisteravond rond half negen schoten militairen een man neer, die een explosie had veroorzaakt op het station. De politie gaat uit van een terreuraanslag. 

Volledig scherm
Ooggetuige Nicolas van Herrewegen. © AD

Belgische militairen hebben op het Centraal Station van Brussel een man met een bomgordel neergeschoten. Voordat hij werd uitgeschakeld, zijn er op het station ontploffingen gehoord. Het Federaal Parket in België beschouwt het als een terreuraanslag. De identiteit van de man is inmiddels bekend bij justitie, zo bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon volgens het Belgische VTM Nieuws.

Gisteravond rond 20.23 uur liet de man in het station, nabij de loketten, een koffer met een bom ontploffen toen hij doorkreeg dat militairen hem in de gaten hadden. Het zou gaan om een spijkerbom, vergelijkbaar met die van de aanslag in Zaventem en Maalbeek. De eigenlijke bom in de koffer ging niet af, alleen het ontstekingsmechanisme is ontploft. Verder zou niemand gewond zijn geraakt. 

Stationsmedewerker Nicolas van Herrewegen liep gisteravond net naar beneden toen hij de verdachte zag; een man van een jaar of 30, 35 met getint uiterlijk, rond gezicht, kort haar en een zwarte jeans. ,,Hij droeg een gordel waar draadjes uitkwamen", vertelt hij. ,,Verderop stond een koffertje. Toen we elkaar zagen, kwam hij achter me aan. Even later is dat koffertje ontploft." De ooggetuige is direct een collega gaan waarschuwen, waarna het station is geëvacueerd.

'Hij is ontploft'

Volgens ooggetuigen riep de man 'Il a sauté' ('Hij is ontploft') nadat zijn koffer explodeerde. Daarna riep hij 'Allah akbar', aldus de stationsmedewerker. 

De door de politie ingestelde veiligheidszone rondom de Grasmarkt in Brussel is in de vannacht rond 01.30 uur opgeheven. Rond middernacht sloten de autoriteiten het plein vlakbij Brussel-Centraal af, omdat er een verdacht voertuig zou staan.

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, heeft het voertuig dat vlakbij het Smurfenstandbeeld stond, onderzocht. Volgens persbureau Belga was er een ontploffing te horen, die door het leger werd veroorzaakt. Het is onduidelijk of de zoekactie van het leger iets heeft opgeleverd, het zou om een vals alarm gaan. De politie wil geen commentaar geven.

Details ontbreken

Volledig scherm
Een door de verdachte meegenomen trolley ontploft op Centraal Station. © BELGA

,,Het lijkt erop dat er niet veel schade is, maar meer details ontbreken voorlopig. Het incident is nog volop in onderzoek", aldus Peter De Waele van de federale politie. 

Charles Michel, de premier van België en Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken, zijn inmiddels aangekomen in een crisiscentrum. Het Centraal Station wordt uitgekamd door een antiterreurbrigade, op zoek naar mogelijke andere explosieven. Bij de zoektocht is een vuilniszak gevonden met daarin explosieven met spijkers.  

De bomgordel is inmiddels gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO).

Treinverkeer op gang

Het station is inmiddels weer geopend voor reizigers. Ook het treinverkeer van en naar Brussel-Centraal komt langzaam weer op gang, nadat de Belgische spoornetbeheerder Infrabel het gedeeltelijk had stilgelegd. Van en naar het veel grotere Brussel-Zuid, waar ook de Thalys en andere internationale treinen stoppen, reden nog wel treinen.

Restaurants en winkels in de buurt werden door de politie gevraagd om luiken en deuren te sluiten, schrijft de Belgische nieuwssite rtl.be. Aan mensen op de Grote Markt in de Belgische hoofdstad was gevraagd het plein te verlaten. Ook werd een nabijgelegen hotel geëvacueerd.

22 maart

Ruim een jaar geleden, op 22 maart, werden in Brussel verschillende aanslagen gepleegd waarbij 35 doden vielen en bijna 300 gewonden. De zelfmoordterroristen waren teruggekeerde Syriëgangers, gelieerd aan terreurgroep Islamitische Staat die ook de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste. Het Metrostation van Maalbeek ligt niet ver van station Brussel-Centraal.

Volledig scherm
Militairen kammen de omgeving uit rondom het station. © BELGA

Volledig scherm
Politie rondom het centraal station van Brussel. © Persgroep