Volledig scherm
© Photo News

Brussel staat letterlijk op instorten

Voor veel Belgen is het geen nieuws dat hun land op zijn laatste benen loopt. Al zes staatshervormingen lang hangt het met elastiek en plakband aaneen. Nieuw is dat het nu ook letterlijk op instorten staat. Tunnels, musea en andere overheidsgebouwen komen in stukken naar beneden.

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Photo News
Quote

Je zet mooie gebouwen neer, en daarover is iedereen dan zo tevreden dat over het onderhoud niet wordt nagedacht. Altijd is het geld wel ergens anders voor nodig

Guy Vanhengel, minister

In de Rubenszaal van het Museum voor schone kunsten staan emmers op de vloer om het regenwater op te vangen dat door het lekke dak sijpelt. De emmerverkopers doen goede zaken, want ook het Museum voor kunst en geschiedenis in het Jubelpark kan niet meer zonder. Aan de andere kant van de immense triomfboog, in het Legermuseum, zijn de gaten in het dak zo groot dat duiven er vrij in en uit vliegen.

De Japanse Toren, het Chinese Paviljoen en het Museum voor Japanse kunst, alle drie in Laken pal naast het koninklijk paleis, zijn al twee jaar dicht, de collecties zijn opgeslagen. In het Museum voor muziekinstrumenten gaat soms de deur niet meer open, of juist niet meer dicht. Het Justitiepaleis op het Poelaertplein, ooit het grootste gebouw ter wereld, staat al zo lang in de steigers dat alleen pensioengerechtigde Belgen het ooit nog zónder hebben gezien.

Voor iedereen jonger dan 60 gloort hoop - niet omdat de restauratie inmiddels zou zijn voltooid, maar omdat nu de steigers rot zijn: ze moeten worden vervangen. De tunnel naar het Poelaertplein, belangrijke verkeersader van en naar het centrum, is vorige maand in allerijl gesloten omdat complete blokken beton spontaan uit het plafond vielen.

Vol scheuren
Sinds de bouw, voor de wereldtentoonstelling van 1958, was er niets meer aan gedaan. Tal van andere tunnels die de 'kleine ring' om de binnenstad overkappen, zitten ook vol scheuren en scheurtjes, net als trouwens de reactorvaten van de kerncentrales in Doel en Tihange.

Een viaduct aan de oostkant van de stad, het Reyersviaduct bij de zendtoren van de publieke omroep, is zo rot dat de restauratie is stilgelegd en de sloophamer wacht. Van de Vlaamse wegen zit 30 procent vol gaten, de Waalse liggen er nog slechter bij. Bijna driekwart van de scholen dateert van voor 1970, één vijfde is meer dan 100 jaar oud. In een deel van de gevangenis van Vorst is het enige stromende water dat langs de muren.

Guy Vanhengel, voormalig federaal vicepremier en nu Brussels minister van  Begroting, denkt dat het overal wel zo gaat: ,,Je zet mooie gebouwen neer, en  daarover is iedereen dan zo tevreden dat over het onderhoud niet wordt nagedacht. Altijd is het geld wel ergens anders voor nodig."

Volledig scherm
© Photo News
Quote

Een stad is organisch, die leeft, en zeker Brussel zal een trekpleis­ter blijven

Guy Vanhengel, minister
Volledig scherm
© Photo News

Niemand verantwoordelijk
Maar even doorpratend erkent hij dat de ingewikkelde staatsstructuur de problemen in België een extra dimensie geeft. ,,Het geschuif met bevoegdheden zit er natuurlijk ook voor iets tussen. Dan was de één, dan weer de ander verantwoordelijk. Op het laatst voelt niemand zich nog eigenaar."

Vanhengel was erbij toen een kwarteeuw geleden het Brusselse hoofdstedelijk gewest werd gevormd. Het kreeg van de federale overheid weinig geld, maar wel een berg problemen mee. ,,We moesten een metronet aanleggen, een waterzuivering voor overdag 1,5 miljoen mensen. Er was toen al veel achterstallig onderhoud. Alles rond de kleine ring was oud. Wij hebben ganse wijken weten verkommeren." 

Prompt
De Brusselse krant Le Soir riep kort geleden vier prominente oud-politici ter verantwoording, van wie de meest prominente, oud-premier Mark Eyskens, prompt de schuld aan Europa gaf: dat sneed met zijn strakke tekortnormen elke investeringsruimte weg.

Vanhengel, liberaal, is het niet eens met zijn pleidooi om dus de toch al imposante Belgische staatsschuld nog maar wat te laten oplopen. Hij ziet het met het onderhoud ook zo wel goed komen. ,,Veel wijken rond de kleine ring ken je al niet meer terug. We hebben grootse plannen voor de Heizel, waar het ooit zo vervallen Atomium, ons drukst bezochte monument, op zijn 50-ste verjaardag alweer stond te blinken. En binnenkort zie je in het nieuwe Schumanstation in een glazen koker boven je hoofd de treinstellen voorbij rijden. Een stad is organisch, die leeft, en zeker Brussel zal een trekpleister blijven."

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.