Brussel wil herstelfonds van 750 miljard euro
videoDe Europese Commissie wil 750 miljard euro voor een herstelfonds voor zwaar door het coronavirus getroffen lidstaten. Dat heeft commissaris Paolo Gentiloni (Economie) getwitterd.
Voorzitter Ursula von der Leyen brengt de cijfers over het beoogde herstelfonds, dat unaniem door de 27 lidstaten moet worden goedgekeurd, later vanmiddag in het Europees Parlement officieel naar buiten.
De commissie wil het bedrag op de kapitaalmarkt gaan lenen met de Europese meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 als dekking.
Zwaar getroffen lidstaten
Twee derde van het bedrag, 500 miljard euro, wordt waarschijnlijk aan de zwaarst getroffen lidstaten geschonken en 250 miljard euro zou als goedkope leningen ter beschikking worden gesteld.
Het bedrag van 750 miljard euro zoemt sinds enkele dagen in Brussel rond. De plannen vereisen unanieme goedkeuring van de 27 lidstaten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUMVideo
Vakantie in Europa? De verschillen in beleid zijn enorm
Miljoenen Europeanen staan te trappelen om op vakantie te gaan. En overal worden ze opgewacht met open armen. De onzekerheid blijft echter groot, en van een gestroomlijnd Europees beleid is geen sprake. Misschien kan dat ook wel niet. -
‘Nederland beseft ernst coronacrisis niet’
Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk beseffen de ernst van de coronacrisis niet. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli over de vier in Zuid-Europa ‘zuinige vier’ genoemde landen. De Italiaan doet ‘een beroep op hun verantwoordelijkheid’ en waarschuwt voor ‘star denken’ dat kan leiden tot een Europa dat in verschillende snelheden beweegt. -
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije. -
Britse pers in oorlog met conservatieve partij: met uitdagen van ‘tabloids’ graven Tories eigen graf
De Britse Conservatieve Partij speelt met vuur door een grote ruzie te ontketenen met de boulevardpers. De partij vraagt 160 euro aan journalisten voor toegang tot haar jaarlijkse congres. Een mediacoalitie, onder wie de tabloids, dreigt het evenement te boycotten.
-
Duits keuringsbedrijf aansprakelijk voor lekkende borstimplantaten: miljoenenclaim van vrouwen
-
-
-
PREMIUM13
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM20
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”