Brussels leven na de dood: terugkomen als zak potgrond
Is er leven na de dood? In Brussel binnenkort wel. Daar kom je straks een jaar na je overlijden gewoon bij je nabestaanden terug in de vorm van een zak potgrond.
Groot-Brussel heeft meer dan een miljoen inwoners, fors meer dan welke stad ook in Nederland. De ruimte die het vergt om die ooit allemaal te begraven, zette de Brusselse gewestregering aan het denken. Vooral haar voorzitter, minister-president Rudi Vervoort.
Inmiddels is Vervoort, een Franstalige socialist, eruit. Naast crematie en begraven heb je straks in Brussel nog twee andere opties: humusatie (verwerking tot potgrond) of resomeren (oplossen in zuur).
Nieuw leven
In het eerste geval kom je - zonder kist, maar onder een afbreekbaar laken - op een bedje van houtsnippers te liggen, afgedekt met stro, gras en compoststarter. Na een maandje of drie ben je op je tandvullingen na vertrokken en worden je botresten verpulverd. Nog eens negen maanden later ben je klaar voor een nieuw leven in de vorm potgrond.
In het tweede geval kom je in een tank met warm water en zuur (alkali) te liggen, en worden je beenderresten – nog zo’n 3 procent van het totale lichaam – tot witte as verwerkt. Het water is na zuivering herbruikbaar.
Milieuvriendelijk
Allebei de methodes, claimt Vervoort, zijn veel milieuvriendelijker dan crematie. Dat vergt per lichaam zo’n 25 kuub gas, en je draagt met je afscheid ook nog even ferm bij aan klimaatverandering (bij crematie 160 kilo CO2, bij oplossen in zuur 1 kilo) en luchtvervuiling. Begraven geeft, behalve decennia ruimtebeslag, weer bodemvervuiling door lijm- of vernisresten van de kist en medicijnen.
De wetsvoorstellen om de Brusselse variant op de wet op de lijkbezorging uit te breiden met humusatie en resomeren liggen klaar, alleen technisch moet er nog wat worden gefinetuned. Tegenspraak in het parlement verwacht Vervoort hoegenaamd niet, omdat er onder de bevolking veel steun zou zijn voor zijn plannen.
Brussel is met zijn ‘nieuwe en duurzamere vormen van lijkbezorging’, zoals Vervoort ze noemt, Europees voorloper. Alleen Canada en Noorwegen kennen momenteel dergelijke uitvaartpraktijken. In Brussel zelf was er de beruchte Hongaarse dominee Andras Pandy, die in de jaren ’80 zijn twee echtgenotes en vier van hun kinderen vermoordde, in stukken sneed en in zuur oploste. Maar hij zou Vervoort niet hebben geïnspireerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMReportage
Lachen van de stress in steeds natter Cherson: ‘Weer 12 centimeter erbij, het houdt niet op’
-
met video
Smoglucht ook in Washington, 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook
De smog die rond de wolkenkrabbers van New York City hangt, is inmiddels ook in Washington D.C. beland. Volgens IQ Air, dat de luchtkwaliteit bijhoudt, is de score daar gestegen naar 182. Wat als ‘ongezonde lucht’ wordt gekwalificeerd. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Weerfenomeen El Niño, dat recordtemperaturen in de hand werkt, is begonnen
Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken. -
Polen blijft bruinkool ontginnen, ondanks rechtbankbevel om te stoppen
De Poolse regering houdt zijn omstreden bruinkoolmijn in Turow open ondanks een bevel vorige week van een rechtbank in Warschau om de activiteiten er stil te leggen.
-
PREMIUM18
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Italiaanse mariniers maken einde aan kaping vrachtschip
Italiaanse mariniers hebben een einde gemaakt aan de kaping van een Turks vrachtschip dat voor de kust van Napels vaart. Dat schrijft de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto op Twitter. ,,De kapers van het schip zijn gevangengenomen. Alles is goed afgelopen.”