Brussels leven na de dood: terugkomen als zak potgrond
Is er leven na de dood? In Brussel binnenkort wel. Daar kom je straks een jaar na je overlijden gewoon bij je nabestaanden terug in de vorm van een zak potgrond.
Groot-Brussel heeft meer dan een miljoen inwoners, fors meer dan welke stad ook in Nederland. De ruimte die het vergt om die ooit allemaal te begraven, zette de Brusselse gewestregering aan het denken. Vooral haar voorzitter, minister-president Rudi Vervoort.
Inmiddels is Vervoort, een Franstalige socialist, eruit. Naast crematie en begraven heb je straks in Brussel nog twee andere opties: humusatie (verwerking tot potgrond) of resomeren (oplossen in zuur).
Nieuw leven
In het eerste geval kom je - zonder kist, maar onder een afbreekbaar laken - op een bedje van houtsnippers te liggen, afgedekt met stro, gras en compoststarter. Na een maandje of drie ben je op je tandvullingen na vertrokken en worden je botresten verpulverd. Nog eens negen maanden later ben je klaar voor een nieuw leven in de vorm potgrond.
In het tweede geval kom je in een tank met warm water en zuur (alkali) te liggen, en worden je beenderresten – nog zo’n 3 procent van het totale lichaam – tot witte as verwerkt. Het water is na zuivering herbruikbaar.
Milieuvriendelijk
Allebei de methodes, claimt Vervoort, zijn veel milieuvriendelijker dan crematie. Dat vergt per lichaam zo’n 25 kuub gas, en je draagt met je afscheid ook nog even ferm bij aan klimaatverandering (bij crematie 160 kilo CO2, bij oplossen in zuur 1 kilo) en luchtvervuiling. Begraven geeft, behalve decennia ruimtebeslag, weer bodemvervuiling door lijm- of vernisresten van de kist en medicijnen.
De wetsvoorstellen om de Brusselse variant op de wet op de lijkbezorging uit te breiden met humusatie en resomeren liggen klaar, alleen technisch moet er nog wat worden gefinetuned. Tegenspraak in het parlement verwacht Vervoort hoegenaamd niet, omdat er onder de bevolking veel steun zou zijn voor zijn plannen.
Brussel is met zijn ‘nieuwe en duurzamere vormen van lijkbezorging’, zoals Vervoort ze noemt, Europees voorloper. Alleen Canada en Noorwegen kennen momenteel dergelijke uitvaartpraktijken. In Brussel zelf was er de beruchte Hongaarse dominee Andras Pandy, die in de jaren ’80 zijn twee echtgenotes en vier van hun kinderen vermoordde, in stukken sneed en in zuur oploste. Maar hij zou Vervoort niet hebben geïnspireerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM47
Duitse benzinepomphouders: ‘De hel breekt los op 1 juni, Nederlanders zijn zeer prijsbewust’
De benzinepomphouders in de regio Kleef, net over de Duitse grens, zijn zich aan het voorbereiden op 1 juni, de dag dat de benzine in Duitsland dubbeltjes goedkoper wordt. Ze verwachten een stormloop, niet alleen van Duitse automobilisten maar vooral vanuit Nederland. -
Amerikaanse vrouw voorkomt schietincident en doodt man die vuur opent op tientallen feestgangers
In de Amerikaanse staat West-Virginia heeft een vrouw afgelopen woensdag een nieuwe schietpartij verijdeld. De 37-jarige Dennis Butler opende het vuur tijdens een verjaardagsfeestje. De vrouw, die als gast bij het feest aanwezig was, schoot hem dood. Niemand van de aanwezigen raakte gewond, zo meldt de lokale politie. -
Boeings ruimtevaartuig Starliner geland in New Mexico
Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing is na een onbemande testvlucht van zes dagen veilig op aarde geland. De capsule vloog eerst boven de Stille Oceaan, stak toen Mexico over, om te landen op de White Sands Missile Range in de Amerikaanse staat New Mexico. -
Dit gebeurde er vannacht
Amerikanen willen zware wapens leveren en soldaten verlaten Oekraïense leger
De Amerikaanse regering wil zeer waarschijnlijk toch geavanceerde raketsystemen aan Oekraïne leveren. Het gaat om mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren en die, afhankelijk van de munitie, een bereik hebben tot 300 kilometer. Dat is veel verder dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt.
-
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
met video
Gouverneur ‘woedend’ over misleidend politieverslag schietpartij Texas
Gouverneur Greg Abbott van de Amerikaanse staat Texas zegt aanvankelijk te zijn misleid over hoe de politie reageerde op de schietpartij op de basisschool in Uvalde, waarbij negentien kinderen en twee leraren om het leven kwamen. ,,Ik ben misleid”, aldus Abbott vrijdag op een persconferentie in Uvalde. ,,Ik ben woedend over wat er is gebeurd.” -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.