Volledig scherm
Martin Selmayr © EPA

Brusselse ambtenaren in opstand tegen nieuwe baas

Bij de Europese Commissie dreigt een paleisrevolutie. Zowel het Parlement als de ambtenarij wil een gronding onderzoek naar de ‘flitsbenoeming’ van de Duitse jurist Martin Selmayr tot hoogste Europese ambtenaar. Selmayr sleept  die benoeming vorige week, tot verrassing van mensen binnen en buiten Brussel, in één minuut binnen. 

De storm rond de toch al oppermachtige ex-kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker, gaat dus niet liggen maar steekt nu pas echt op. De man die volgens sommige boze tongen echt de Commissie leidt (in plaats van Juncker) werd op 21 februari benoemd tot adjunct-secretaris-generaal en promoveerde nog dezelfde minuut tot secretaris-generaal, als opvolger van de zeer gerespecteerde Nederlander Alexander Italianer die na een decennialange Europese carrière per morgen op 62-jarige leeftijd met pensioen gaat. Eerder deze week had een Commissiewoordvoerder al een goed uur nodig om staande te houden dat bij Selmayrs benoeming ‘niets ongebruikelijks en al helemaal niets illegaals’ was gebeurd. Voorzitter Cristiano Sebastiani van de Brusselse ambtenarenbond gelooft daar helemaal niets van. 

In het geheim

In een brief, in het bezit van deze krant, vraagt hij vice-Commissievoorzitter Oettinger van Personeelszaken waarom de Commissie die altijd transparantie preekt haar benoemingen in een Olympisch tempo en in het geheim afwikkelde, en vacatures niet zoals te doen gebruikelijk vooraf bekend zijn gemaakt. Sebastiani stopte bij zijn brief een reeks krantenknipsels en zegt dat de geloofwaardigheid van de Commissie, ‘zowel in- als extern’, zwaar in het geding is. Sebastiani zegt ook dat het erop lijkt dat Selmayr, binnen het apparaat toch al getooid met weinig vleiende bijnamen als ‘Raspoetin’ of ‘Machiavelli’, meteen begonnen is hem onwelgevallige directeuren-generaal eruit te gooien, aldus een angstklimaat vestigend ‘dat binnen onze instelling absoluut onaanvaardbaar is’. 

Sebastiani wil van Oettinger ook weten of het waar is dat de weggestuurde directeuren-generaal, die er soms bij de Commissie al decennialang op hadden zitten, pas de avond tevoren hoorden dat ze hun functie verloren. Van zijn contacten bij de Commissie heeft Sebastiani inmiddels begrepen dat alle andere Commissarissen over de benoemingencarrousel vooraf niet waren geïnformeerd, en Oettinger zelf pas in de laatste minuut. De brief is opmerkelijk, omdat de Brusselse ambtenaren doorgaans door en door loyaal zijn. De laatste keer dat ze massaal in opstand kwamen was toen oud-Commissievoorzitter Barroso in hun ogen de reputatie van Europa schaadde door zijn omstreden overstap naar zakenbank Goldman Sachs.

De ambtenaren staan ook deze keer niet alleen in hun eis tot opheldering. De relatief machtige begrotingscontrolecommissie uit het Parlement besloot vanmiddag tot een onderzoek. Na de Groenen eerder deze week, wil ook de Conservatieve fractie in het Europese Parlement een stevig debat. Dat moet er komen, na beantwoording van een reeks schriftelijke vragen, in de plenaire zitting van volgende maand.

  1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
    PREMIUM

    Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

    Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.