Volledig scherm
Met het schilderij onder zijn arm liep de man plompverloren het veilinghuis uit. © Shutterstock/Dorotheum/Beeldbewerking AD

Brutale kunstdief haalt Renoir van de muur en loopt ermee veilinghuis uit

Het schilderij Golfe, Mer, Falaises Vertes van de Franse impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir hing in Wenen klaar om geveild te worden. Een kunstdief dacht daar maandag anders over en ging brutaal aan de haal met het kostbare werk.

De mogelijke opbrengst van het uit 1895 stammende kustgezicht werd door veilinghuis Dorotheum geschat op 120.000 tot 160.000 euro. Voorafgaand aan de openbare verkoop werd het schilderij in de galerie tentoongesteld. De kunstminnende gauwdief had weinig moeite het mee te nemen.

Op videobeelden is te zien hoe de man op zijn gemak rondkijkt in het Weense veilinghuis en vervolgens de Renoir van de muur plukt. Hij stopt het schilderij onder zijn arm en wandelt doodgemoedereerd het pand uit, meldt de Oostenrijkse radiozender Oe1.

Drie verdachten 

De politie in Wenen maakt jacht op drie verdachten. ,,De mannen vertrokken via verschillende uitgangen en gingen ervandoor”, liet een woordvoerder weten. Volgens de politie gaat het om ,,duidelijk professionele” dieven.