Volledig scherm
© ANP

Buitenlandse media: totale triomf voor Wilders

UpdateDat Geert Wilders vandaag is vrijgesproken is niet alleen groot nieuws in Nederland. Media uit de hele wereld hebben het vonnis gevolgd, van de Verenigde Staten tot Qatar en van Israël tot Indonesië.

Volledig scherm
Geert Wilders staat de pers te woord nadat hij is vrijgesproken. © reuters

Wilders wordt vrijwel zonder uitzondering gezien als de grote winnaar, niet alleen met de uitspraak maar met het gehele proces. 'De triomf van de 47-jarige met de geblondeerde leeuwenmanen is bijna totaal: het maandenlange geharrewar met het proces heeft zijn populariteit vergroot', schrijft het Duitse persbureau DPA.

Gevoelig
De Britse krant Daily Mail plaatst de gevoeligheid van uitspraken van Wilders nog eens in context. 'De vergelijking met Mein Kampf ligt in Nederland extra gevoelig vanwege de vele Nederlandse Joden die aan de Nazi's zijn overhandigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Persbureau Bloomberg schrijft: 'De minderheidsregering van Nederland is afhankelijk van de partij van Wilders, die in de Kamer in is omvang verdubbeld sinds de laatste verkiezingen. Het kabinet is van plan de immigratie naar beneden te brengen, het speerpunt van de partij van Wilders. Nederland kent 850.000 Moslims op een bevolking van 16,7 miljoen.'

Schrijfster Abigail R. Esman schrijft op het Forbes-blog: 'De in Nederland extreem populaire Wilders heeft ook in het buitenland een grote aanhang, vanwege zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting en zijn overtuiging dat het Moslimimmigranten niet kan en mag worden toegestaan de democratische pricipes van de landen die hun opnemen aan te tasten.

Terwijl zelfs het Openbaar Ministerie Wilders vrij wilde laten spreken, willen de eisers nu naar internationale rechtbanken stappen. Iedereen die gelooft in de heiligheid van het vrije woord, zou zo'n bedreiging voor de democratie niet moeten toestaan. Voor dit moment is de vrijspraak van Wilders een geruststelling dat de democratische idealen nog steeds sterk staan.'